Ministerie van VWS


Inhoudsopgave VWS Bulletin, nummer 4 van 4 maart 1999

In VWS Bulletin, nummer 4, die verschijnt op 4 maart 1999 komen de volgende onderwerpen aan de orde:. Onbekend maakt onbemind

Hoe staat het met de kraamzorg aan allochtone gezinnen? Het onderzoeksinstituut NIVEL deed daar onderzoek naar, in opdracht van het Landelijk Centrum voor Verpleging en Verzorging (LCVV). Belangrijkste conclusie: het bestaan van kraamzorg en wat die te bieden heeft, is bij deze doelgroep nauwelijks bekend.

. Samen maatschappelijk ondernemen

Bedrijven noemen het maatschappelijk ondernemen, het ministerie van VWS spreekt over ondernemend sociaal beleid. Samen zorgen ze dat kansarme jongeren aan het werk komen en dat gehandicapten een eigen bedrijf kunnen beginnen. Winst maken is goed te combineren met maatschappelijke betrokkenheid, vindt de Rabobank in Rotterdam. Als bedrijf functioneer je in een sociale omgeving waar de problemen zich opstapelen. Daar willen we onze ogen niet voor sluiten.

. Op de rand van het medisch kunnen

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis wil furore maken. In het nieuwe onderkomen laat het Utrechtse ziekenhuis zien wat het op nationaal en internationaal niveau in huis heeft. De nieuwe infrastructuur en de voordelen van de samenwerking met het AZU bieden weliswaar geen garantie voor succes, maar volgens de Belgische hoogleraar en medisch manager dr. Jan Kimpen, staan de sterren gunstig voor het WKZ.
. Commerciële behandeling bij psychische klachten

We werken alleen met behandelingen die aantoonbaar een meerwaarde hebben. Alle andere therapieën, waaronder psychotherapie, zijn verboden. Psychiater C.A.L. Hoogduin van het snelgroeiende commerciële bedrijf SKG belooft opdrachtgevers dat het ziekteverzuim zal dalen en dat de uitstroom naar de WAO afneemt. . Van strijd naar overleg

Vijftig jaar na de oprichting staat de Ziekenfondsraad aan de vooravond van een ingrijpende verandering. De Ziekenfondsraad gaat op in een College voor Zorgverzekeringen, waarin niet langer de betrokken groeperingen, maar uitsluitend door de Kroon benoemde deskundigen zitten.

. Jeugdparadijs of tienernachtmerrie?

Een skatebaan, een coffeeshop, drinkfonteintjes, overdekte hangplekken, mooie afvalbakken en een huis (liefst meerdere, om zelf te beheren). Het is maar een greep uit de lange wensenlijst die dertig jongeren uit Utrecht en Nieuwegein bij bestuurders, beleidsmakers en ontwerpers op tafel legden. De jongeren waren uitgenodigd om mee te praten over de inrichting van Leidsche Rijn. Of deze in aanbouw zijnde woonwijk bij Utrecht inderdaad een jeugdparadijs wordt, zal nog moeten blijken.

In de rubriek 'Kort nieuws' vindt u de volgende artikelen: . Opportunity in de gezondheidszorg
. Betere prestaties zonder doping
. Grote beurt voor zwerversgebit
. Vrije verkoop kaart betaald voetbal
. Nieuwe topsportnota is stap voorwaarts
. Doping Controle Organsatie komt eraan

En natuurlijk vindt u in VWS Bulletin ook weer de vast rubrieken Parlement en Persberichten.

Deel: ' Inhoudsopgave VWS Bulletin nummer 4 1999 '
Lees ook