Gemeente Zoetermeer

Insectenexcursie voor natuurgriezelaars, zondag 14 juli a.s.

De gemeente Zoetermeer organiseert, in samenwerking met natuur- en milieuorganisaties, een insecten/vlinderexcursie op zondag 14 juli aanstaande. De excursie is onder leiding van Peter van Wely en start om 13.30 uur bij het winkelcentrum Buytenwegh op de hoek van de Muzieklaan.
Duur ongeveer anderhalf uur.

Deze spannende natuurontdekkingstocht is voor jonge en oude natuurgriezelaars. Deelnemers maken kennis met allerlei nuttige en enge griezels, zoals "vieze" pissebedden die niet vies zijn, oorwormen, die nooit in je oor kruipen, bijtjes, die niet steken en nog veel meer. Deze kleine kriebelbeesten zijn met honderden tegelijk te vinden, overal in de vrije natuur. Maar dat ze ook midden in Zoetermeer gevonden kunnen worden, weet vast niet iedereen.

Insecten komen af op vele soorten wilde planten, die groeien op zonnige plaatsen of op schaduwrijke, natte (bijv. waterkanten) en droge (bijv. bloemrijk grasland) plaatsen. Ook komen ze af op plaatsen waar veel variatie in het groen of in particuliere tuinen is aangebracht. In de winter proberen ze te overleven in stengels van planten of onder een stapel dood hout.

Insecten zijn niet alleen te vinden bij planten. Ook op de bodem leven allerlei torretjes, kevertjes, slakken en pissebedden. Deze beestjes zijn geliefd bij vogels en kleine zoogdieren, zoals egels. Insecten zoals vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen hebben als voedsel nectar nodig die ze uit bloemen halen. Bij het zoeken naar voedsel, nemen ze vaak stuifmeel uit de ene bloem mee en laten ze het in een andere bloem achter. Op deze manier zorgen ze ervoor dat de bloemen bestoven worden zodat bloemen zaad kunnen vormen.

De excursie maakt deel uit van een aantal excursies, die de gemeente Zoetermeer in samenwerking met natuur- en milieuorganisaties organiseert in de wijk Buytenwegh De Leyens met als thema Natuur in de Wijk.

Voor informatie kunt u bellen naar natuur- en milieueducatie tel. 346 9662.

Laatste wijziging: 08-07-2002

Deel: ' Insectenexcursie voor natuurgriezelaars Zoetermeer '
Lees ook