Ingezonden persbericht

 |                  | |De 81e Sjtadsprins van de sjtadsvastelaovesvereiniging    | |De Marotte Zitterd             | |heisj:                | |                  | |Funs Hermans               | |                  | |Hae geit euver 't Marotteriek regeiere es:       | |                  | |SJTADSPRINS FUNS II             | |                  | |De installatie van Funs Hermans tot 81e Sittardse stadsprins   | |vindt plaats op zaterdag 21 januari a.s. om 20.00 uur     | |in de DSM-zaal van de Stadsschouwburg Sittard       | |                  | |De receptie ter ere van stadsprins Funs II vindt plaats op   | |zondag 29 januari a.s. om 13.00 uur in het Forum theater.    | 

Persoonlijke gegevens:

Naam : Funs (Harry Petrus Maria) Hermans

Prinselijk paleis : Wilhelminastraat 19

6131 KL Sittard

Geboortedatum : 7 april 1989

In het dagelijks leven:
. Funs is momenteel bezig met het afronden van zijn opleiding Business & Management aan de Business School Notenboom in Maastricht.
. Na bijna 4 jaar op de Markt in Maastricht te hebben gewoond, woont Funs sinds 1 januari weer in Sittard. Hij heeft zijn eigen appartement boven de zaak van zijn ouders op de Steenweg.
. In het weekend is Funs meestal te vinden op de Markt in Sittard of rent hij over het hockeyveld bij H.C. Scoop.

Hobby's en verenigingen:
. Funs is al sinds zijn 7e jaar een fanatieke hockeyspeler bij hockeyclub Scoop. Na twee jaren bij 'Heren 1' te hebben gespeeld, moest hij helaas stoppen vanwege zijn studie. Al snel kwam hij erachter dat hij toch écht niet zonder hockey kan en heeft hij zelf 'Heren 3' opgericht. Daarvan was Funs zowel aanvoerder als trainer/coach. Afgelopen jaar heeft Funs ook vaak meegespeeld met Veteranen B.
. Op vrijdag- of zaterdagavond gaat Funs regelmatig met zijn vrienden uit Sittard 'eentje drinken' in de stad. Zij zijn dan vooral te vinden bij 'Der Gulden Haen' of 'Ich en Dich'. Zo nu en dan gaan ze ook nog weleens Jeanne en Angelique in 'Schtad Zitterd' dag zeggen.
. Funs is sinds zijn eerste jaar in Maastricht lid van de Maastrichtse studentenvereniging 'Tragos'. Daarnaast is hij ook nog lid van het 'Herendispuut Nondejuke', waarmee hij nog elke donderdagavond gaat 'borrelen'.
. Funs gaat 's ochtends graag met de honden wandelen. Als de tijd het toelaat, het liefst 'bie Bosch' langs de Watersley of bij de Ophovenermolen 'langs de baek'.
. Als fervent autoliefhebber heeft Funs nog een bijzondere hobby, namelijk zijn eigen 'klassieke' Mini Cooper. Als het mooi weer is, gaat hij vaak touren door het Limburgs heuvellandschap. Ook neemt hij zo nu en dan deel aan verschillende Mini-rally's.

Funs en vastelaovend:
. Het prinselijk bloed zit bij Funs in de familie. Zowel zijn vader Ron, als zijn overgrootvader Harrie en diens broer Baer zijn stadsprins van Sittard geweest. Ook de broer van de oma van Funs, Arno Dieteren, was ooit stadsprins.
. Funs heeft al van kleins af aan meegelopen in de kinderoptocht. Eerst met de Sint Petrusschool en later met zijn eigen vriendengroep. De meest uiteenlopende thema's heeft hij uitgebeeld. Zo liep hij de ene keer mee als glazenwasser van Sabic en de andere keer als 'auw tesj'.
. Toen de juf in de klas vroeg als wat of wie iedereen zich wilde verkleden met de vastelaovend, wilde Funs, in tegenstelling tot zijn klasgenootjes, niet als cowboy of indiaan verkleed zijn, maar als stadsprins!
. Funs werd in 1997 uitgeroepen tot de allereerste jeugdprins van de Sint Petrusschool.
Hij heeft destijds al mogen ervaren hoe moeilijk het is om dit de weken vóór de bekendmaking aan niemand te mogen vertellen! Zijn broertje Dré zat in de 'Raod van Ellef'.
. Op vastelaoves-dinsdag ging Funs vaker overdag met zijn moeder naar Maastricht, waar zijn moeder vandaan komt. Funs wilde dan wel dinsdagavond weer terug zijn om met zijn vrienden op stap te gaan in Sittard.
. Van kinds af aan gaat Funs al met zijn moeder en zijn broertje naar de installatiezitting in de schouwburg. Als 'kleine jong' ging Funs halverwege het opbrengen van de stadsprins al op zijn stoel staan van spanning. Hij heeft dan ook nooit meer een installatiezitting gemist.
. Sinds jaar en dag voeren de twee broers al discussies over wie van de twee stadsprins zou mogen worden.

Gegevens familie:

Vader : Ron Hermans

. Geboren op 8 mei 1957 in Sittard.
. In 1990 de zaak van zijn vader overgenomen en op de Steenweg een interieurzaak geopend. De zaak is inmiddels uitgegroeid tot een gespecialiseerd bedrijf in alles wat tegenwoordig met interieur te maken heeft. Van nieuw interieur tot renovatie, restauratie en bouwbegeleiding.
. Stadsprins 1985 afkomstig van de buurt Sjteivig.
. Ook wel bekend als de Auwt Prins met de witte jas.
. Op carnavalsdinsdag binnen de wal te vinden in een oranje jas met een groot bord 'Zitterd minus Gelaen'.
. Houdt van golfen, biljarten, sigaren, lekker eten en drinken en vooral gezelligheid.
. Voorzitter van 'De Grosse Nummer'-commissie van de Auwt Prinse.
. Voorzitter van biljartvereniging 'het blauwe krijtje'.
. 'Il presidente' van kookclub 'De Sjatte van Zitterd'
. Daarnaast zit Ron ook nog bij de ontbijtfitness bij Reuvers, is hij lid van de sponsorcommissie van de Sittardse Revue en lid van Lighthouse Nederland.
. Doordeweeks is Ron altijd druk in de weer met de zaak, maar in het weekend zit hij graag met de zaterdagmiddagclub in 'Schtad Zitterd'.

Moeder : Vivian (Vief) Hermans-Van Dooren

. Op 24 januari 1959 geboren te Bunde.
. In 1963 verhuisd naar Maastricht. Haar vader is afkomstig uit Weert en haar moeder uit Roermond.
. Van '78 tot '84 muziekwetenschappen gestudeerd in Utrecht en daarna naar Sittard verhuisd om muziektherapie te studeren aan de Mikojel.
. In 1986 heeft ze Ron leren kennen op het Auw Wieverbal en in 1987 zijn Vivian en Ron getrouwd.
. In 1990 samen met Ron de interieurzaak begonnen.
. Hobby's: Tekenen/schilderen, muziek, koken en lezen.
. 's Ochtends gaat Vief graag met de drie honden wandelen, liefst samen met Funs en Dré.
. Ze is lid van 'de Toeters en Bellen'-club.
. Vief is ook actief lid van de zaterdagmiddagclub.
. Ze is in Maastricht met carnaval opgegroeid, maar viert het nu ook graag in Sittard. Met Ron als Auwt Prins is ze er dan ook zoveel mogelijk bij en schminkt ze nog steeds het hele gezin.
. Met Funs aan de hand en Dré in de kinderwagen heeft Vief meerdere malen met de Sint Petrusschool de kènjeroptoch

gelopen.
. Zingt al vele jaren mee op de cd's van De Marotte.

Vriendin : Floor Zillen
. Op 24 oktober '89 geboren in het toenmalige ziekenhuis in Geleen.
. Heeft tot haar 20e bij haar ouders in Spaubeek gewoond en woont nu op zichzelf in Heerlen.
. Floor heeft inmiddels haar MBO-verpleegkunde afgerond en is nu bezig met HBO-verpleegkunde in Heerlen.
. Vorig jaar heeft Floor voor haar opleiding stage gelopen in Ghana.
. Floor werkt sinds de opening bij 'Jewel' in Sittard.
. Ze hockeyt bij H.C. Scoop, waar ze Funs heeft leren kennen.
. Naast hockeyen heeft Floor als hobby's: winkelen, bakken, uitgaan, flauwekullen met vriendinnen en op de bank een filmpje kijken met Funs.
. Floor kijkt altijd een half jaar van te voren al uit naar de vastelaovend en gaat graag uitbundig verkleed. Voor Floor is vastelaovend missen geen optie.

Broertje : Dré Hermans
. Op 19 september 1991 geboren in Sittard.
. Is nu bezig met zijn derde jaar ICT op Leeuwenborgh in Sittard.
. Werkt in zijn vrije tijd bij Foroxity.
. Is al sinds zijn 9e zeer fanatiek drummer en speelt door heel Nederland en België met zijn band As Heavens Collide.
. Sinds kort oefent Dré thuis op zijn elektronisch drumstel, zodat niet langer de hele buurt Steenweg hoeft mee te genieten.
. Naast drummen houdt Dré het meest van chillen met zijn vriendin Eva-Luna, zijn vrienden of de leden van zijn band.
. Ook Dré is een echte vastelaovesvierder en gaat altijd graag mee naar de zittingen in de schouwburg.

Anekdotes, wetenswaardigheden e.d.:

. In 1993 is de titel van een stripboek vernoemd naar Funs, namelijk; 'Funs en Finke'.

Dit stripboek is getekend door Wout Paulussen en verscheen ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Sittard.

. Funs heeft, toen hij 5 jaar was, een jaartje gevoetbald bij V.V.S.. Helaas moest hij daar mee stoppen, omdat zwemles bij Reuvers op dezelfde dag viel en hij toch echt zijn zwemdiploma moest halen!

. Toen Funs eenmaal zijn zwemdiploma had, is hij gaan tennissen bij SLTC en heeft hij training gehad van Manon en Ronald. Funs had in het weekend dus hockeywedstrijd én tenniscompetitie. Op het moment dat Funs naar de brugklas van Trevianum ging, moest hij kiezen en heeft hij gekozen voor hockey, maar het liefst speelde hij nog steeds allebei.

. Funs klom altijd in bomen en lantaarnpalen en had altijd wel een bult op zijn hoofd.
Hij was klein van stuk, maar erg snel en fanatiek! Dat hij eindeloos kapotte knieën, ellebogen en vingerknokkels had van het kunstgras, daar keek niemand meer van op.

. Afgelopen jaar heeft Funs bijna vier maanden stage gelopen op Sint Maarten op de Nederlandse Antillen. Daar heeft hij een marktonderzoek gedaan voor één van de grootste makelaarskantoren van het eiland. Tijdens zijn verblijf heeft hij ook twee verwaarloosde puppy's gered. Die heeft hij vervolgens meegenomen naar Nederland om een nieuw baasje te zoeken. Na een aantal dagen logeren, wilden zijn ouders ze echter niet meer kwijt en dus horen ze nu bij de familie.

. Het ouderlijk huis van Funs wordt voor de tweede keer het prinselijk paleis en kent een rijke historie op het gebied van vastelaovend. Gedurende de Vastelaoves-6-daagse wordt er 's nachts nog vaak even 'sjpèk mit ei' gegeten, is er altijd plek voor logés en wordt er voor de optocht en 't Kanon van 't Balkon nog altijd even verzameld en geschminkt.

. Funs woont sinds kort op de Steenweg. Hij is de overbuurman van stadsprins Tom I, zijn voorganger! Ooit woonde ex-prins Jan I (1957) op hetzelfde adres.

---- --

Deel: ' Installatie Funs Hermans als Prins Carnaval van Sittard '


Lees ook