Begane Grond
Lange Nieuwstraat 2
3512 PH Utrecht
T. 030-2316125 F. 030-2300591

Open: wo t/m za 12-17 uur zo 13-17 uur

5 september t/m 10 oktober 1999
opening 4 september 20.00 uur

NL - LT
installaties van Litouwse en Nederlandse kunstenaars

Augustinas Beinaravicius, Marieke van Diemen, Dainius Liskevicius, Gintaras Makarevicius, Deimantas Narkevicius, Eglé Rakauskaité, Sasker Scheerder, Gediminas Urbonas, Nomeda Urboniené, Eric Wie

In september 1999 wordt in Kunstcentrum Begane Grond te Utrecht voor het eerst in Nederland werk getoond van Litouwse kunstenaars. Dit is een unieke kans om kennis te maken met een cultuurgebied dat zo lang voor West-Europa verborgen is gebleven.
De hoofdstad van Litouwen, Vilnius, is volgens geografen het middelpunt van Europa. Misschien is het daarom dat de kunstenaars zo sterk internationaal georiënteerd zijn. Tot 1991 heerste in Litouwen een totalitair Russisch regime. Na de terugkeer van de onafhankelijkheid in Litouwen staat er een nieuwe generatie kunstenaars op die anders dan hun voorgaande generatie zich niet bezig houdt met de deconstructie van het totalitaire systeem. Door de verworven vrijheid en door het enthousiasme voor radicale politiek-maatschappelijke omwentelingen én culturele veranderingen van de afgelopen jaren, is hun werk informeel, analytisch, kritisch, multidisciplinair, sociaal en persoonlijk. Hun beeldtaal is eigenzinnig en divers. NL-LT wil dan ook ruimte bieden voor experiment en onderzoek vanuit hun eigen achtergrond en identiteit.
Het is essentieel om de kunstenaars in contact te brengen met circuits in de Nederlandse kunstwereld en netwerken te activeren, om die reden doen ook drie Nederlandse kunstenaars mee aan de tentoonstelling. NL-LT kan beschouwd worden als een 'work in progress'. Tussen Nederland en Litouwen vindt een levendige handel in tweedehands auto's en andere exportgoederen plaats. Op de route Nederland - Balticum rijdt een groot aantal vrachtwagens en opleggers heen en weer. Utrecht is in de Baltische landen dan ook synoniem voor Nederland ( NL) vanwege de grote bekendheid met de automarkt. De NL -LT kan gezien worden als een metaforisch gegeven in dit project, transport van ideeën en (gelijkwaardige) communicatie. De deelnemende kunstenaars zijn uitgenodigd voor een werkperiode van een maand voorafgaande aan de tentoonstelling.

Deel: ' Installaties Litouwse en Nederlandse kunstenaars in Utrecht '
Lees ook