Intel annonceert 's werelds eerste 2 gigahertz microprocessor voor mobiele PC's

Mijlpaal voor mobiel computergebruik: snelste processor voldoet aan de Europese vraag naar krachtige, zakelijke notebook PC's

Kontich, 25 juni 2002 - Intel introduceert 's werelds eerste microprocessor ontwikkeld voor mobiele PC's die werkt op 2 gigahertz (GHz), ofwel 2 miljard klokcycli per seconde. De nieuwe mobile Intel® Pentium® 4 processor-M levert de hoogste prestaties voor zakelijke notebooks en biedt snellere digitale media en meer zakelijke productiviteit.

"De introductie van de 2GHz mobile Intel Pentium 4 processor-M is een mijlpaal voor het mobiel computergebruik. Gecombineerd met aantrekkelijke systeemprijzen en draadloze technologieën zal de nieuwe processor helpen de productiviteit te verhogen, wat in de huidige zakelijke omgevingen van het grootste belang is," zegt John Woodget, directeur marketing van Intel in Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA). "Hoge prestaties, snelheid, geheugen en een batterij die lang meegaat zijn de belangrijkste eisen die Europese zakelijke klanten momenteel stellen aan een notebook PC *. Met het bereiken van de snelheid van 2GHz kunnen PC-producenten nu notebook PC's ontwerpen die aan al deze eisen voldoen en ook nog inspelen op de toenemende vraag naar connectiviteit via draadloze LAN's en naar kleinere mobiele PC's."

Volgens industrie-analist IDC is in het eerste kwartaal van 2002 de markt voor notebook PC's gegroeid met 14,9 procent**, terwijl Gartner voorspelt dat in de komende vier jaar de verkoop van notebooks twee maal zo hard zal groeien als de totale PC-markt***. Als leverancier van meer dan een miljard mobiele CPU's en ontwerper van krachtige processors, chipsets en draadloze oplossingen voor elk type mobiele PC, helpt Intel deze groei te stimuleren.

Notebook PC's blijven belangrijke productiviteitstools en de mobile Pentium 4 processor-M levert de prestaties om diverse applicaties tegelijk te draaien, terwijl op de achtergrond programma's actief kunnen zijn voor bijvoorbeeld versleuteling, compressie, scannen van virussen, client-beheer en Virtual Private Networks.

"Ook bij Intel zelf hebben we van deze productiviteitstoename geprofiteerd," zegt Woodget. "Zestig procent van de Intel-werknemers gebruikt een mobiele PC en de hogere prestatie, gecombineerd met veilige draadloze verbindingen levert ons een enorme efficiencywinst op."

Mobiele PC's worden ook in toenemende mate aangeschaft door consumenten die de vrijheid en flexibiliteit van de huidige krachtige notebooks op prijs stellen en nu steeds meer keus krijgen in uitvoeringen en formaten. Met een dergelijke notebook kunnen mensen luisteren naar MP3-muziekbestanden, de kinderen vermaken met een film op DVD en contacten onderhouden met familie en vrienden.

Nieuwe manieren om mobiele prestaties te meten
Volgens de nieuwste mobiele benchmark van BAPCo, MobileMark 2002, zullen gebruikers van laptops met de nieuwe processor op 2GHz twee maal hogere prestaties ervaren voor multitasking kantoorapplicaties, vergeleken met de snelste mobiele processor een jaar geleden (Mobile Intel Pentium III processor). De levensduur van de batterij bedraagt bijna drie uur. Daarnaast zullen consumenten ervaren dat de Internetprestaties bijna twee maal zo goed zijn, volgens de WebMark1 benchmark en uitgaande van dezelfde vergelijking.

Producten, specificaties en prijzen
Intel kondigt tevens de Mobile Intel Pentium 4 processor-M op 1,90GHz aan, alsmede mobile Intel® Celeron® processors op 1,50; 1,40 en 1,33GHz. De Intel Celeron processors op 1,50 en 1,40GHz werken met een 400MHz systeembus, terwijl de 1,33GHz-versie werkt met een 133MHz systeembus. Al deze processors zijn in EMEA verkrijgbaar en worden wereldwijd in groten getale geleverd met systemen van alle belangrijke PC-producenten.

Intels gehele productlijn van mobiele processors is ontworpen op 0,13 micron technologie, die zeer hoge prestaties en een laag energieverbruik mogelijk maakt. De Mobile Intel Pentium 4 processor-M familie is beschikbaar op snelheden van 2; 1,90; 1,80; 1,70; 1,60; 1,50 en 1,40GHz. De processor bevat 55 miljoen transistors en ondersteunt de Enhanced Intel Speed Step technologie en de Deeper Sleep Alert slaapstand.

De prijs voor de mobile Intel Pentium 4 processor-M per stuk bedraagt $637 voor de 2GHz-versie en $401 voor de 1,90GHz-versie, bij afname in hoeveelheden van 1000 stuks en in Micro-Flip Chip Pin Grid Array (uFCPGA) behuizing. De prijs voor de mobile Celeron processor bedraagt per stuk $170 voor de 1,50GHz-verzie, $149 voor de 1,40GHz-versie en $134 voor de 1,33GHz-versie - in hoeveelheden van 1000 stuks, in Micro-Flip Chip Pin Grid Array (uFCPGA) behuizing.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.


* Intel-onderzoek, in mei 2002 uitgevoerd onder 800 Europese IT-managers. Aspecten waarop wordt gelet bij aanschaf van een notebook PC voor zakelijk gebruik:
· Veel geheugen(RAM) - 76,5 procent

· Lange levensduur batterij - 64,4 procent

· Hoge algemene prestaties - 61,7 procent

· Hoge kloksneheid (MHz) of snelheid - 60,7 procent
** IDC-rapport over de PC-markt in EMEA, april 2002
*** Gartner, maart 2002


1) Meer informatie over de prestaties van Intels mobiele processors en meetgegevens over het energieverbruik zijn te vinden op: http://developer.intel.com/design/mobile/perfbref/.

Deel: ' Intel annonceert gigahertz microprocessor voor mobiele PC's '
Lees ook