Intel begint met levering van Itanium® 2 processors

De komende 12 maanden zal een uitgebreide reeks enterprise-oplossingen op het gebied van bedrijfskritische en data-intensieve omgevingen verschijnen

Kontich, 8 juli 2002 - Vanaf deze maand zijn de eerste systemen en toepassingen leverbaar die gebaseerd zijn op de Intel® Itanium® 2 processor. De komende 12 maanden zullen OEMs een uitgebreide reeks servers en workstations op de markt brengen, ondersteund door leveranciers van enterprise-software en besturingssystemen. De Itanium 2 processor wordt momenteel wereldwijd uitgeleverd.

"Intel en de industrie boeken grote vooruitgang bij het ontwikkelen van enterprise-oplossingen voor de Itanium 2 processor," zegt Mike Fister, senior vice president en general manager van Intel's Enterprise Platforms Group. "Gezien de uitstekende prestaties, de enterprise-mogelijkheden en de brede ondersteuning vanuit de industrie, zal 2002 het jaar worden waarin de Itanium-processorfamilie zich zal beginnen te ontwikkelen tot het voorkeursplatform voor high-end automatiseringstoepassingen."

De Itanium 2-processor is het tweede lid van de Itanium-processorfamilie. Dit is een reeks enterprise-processors van Intel die de kracht en de volumevoordelen van de Intel Architectuur beschikbaar maken voor de meest data-intensieve bedrijfskritische en technische computertoepassingen. De Itanium-processorfamilie is speciaal ontworpen voor high-end bedrijfstoepassingen en rekenintensieve toepassingen. Het biedt een zeer hoog prestatievermogen voor Business Intelligence (BI), database, Enterprise Resource Planning (ERP), Supply Chain Management (SCM), technische en Computer Aided Engineering (CAE) -toepassingen, alsmede voor transactiebeveiliging.

De Itanium-processorfamilie maakt een uitgebreid aanbod aan betrouwbare standaardplatforms en software voor high-end servers en workstations mogelijk, tegen aanzienlijk lagere kosten en met betere prestaties dan bedrijfseigen oplossingen. Gezien de uitstekende schaalbaarheid van de Itanium 2-processor (waarbij meerdere processors aaneen geschakeld kunnen worden tot multi-processorsystemen) en de verwachting dat de prestaties in toekomst verder worden verhoogd, zullen verschillende OEMs het komende jaar grootschalige Itanium 2-systemen op de markt brengen, met 8 tot 64 (of meer) processors.

De Itanium 2-processor is tevens 'socket-compatibel' met de volgende twee generaties van Itanium-processors. Dit betekent dat deze toekomstige processors gemakkelijk kunnen worden toegepast in bestaande Itanium 2-systemen. Hiermee worden de waarde en de levensduur van investeringen in Itanium 2-platforms aanzienlijk vergroot. Daarnaast worden bij Intel momenteel vijf toekomstige producten uit de Itanium processorfamilie ontwikkeld. Er wordt reeds gewerkt aan ontwerpen die in de tweede helft van dit decennium zullen verschijnen.

's Werelds grootste leveranciers van enterprise-software ontwikkelen op dit moment versies van hun bedrijfstoepassingen voor Itanium 2-systemen. Hiertoe behoren BEA Weblogic, i2 Supply Chain en Factory Planner, IBM DB2 en Websphere, Microsoft SQL Server 2000, Oracle 9i, SAP R/3 en APO met LiveCache, en SAS v9.0.

De Itanium-processorfamilie wordt door meer besturingssystemen ondersteund dan enig ander high-end enterpriseplatform. Tot de besturingssystemen die momenteel werken met de Itanium 2-processor behoren: Microsoft Windows Advanced Server, Limited Edition; Hewlett-Packard's HP-UX, en Linux van Caldera, MSC.Software, Red Hat, SuSE en TurboLinux. Daarnaast zal Microsoft Itanium 2-versies van Windows .NET Datacenter en Enterprise Server uitbrengen. HP werkt op dit moment aan versies van OpenVMS en NonStop Kernel voor de Itanium-processorfamilie.

Honderden organisaties over de hele wereld voeren reeds pilotprojecten met de Itanium processorfamilie uit. Dit zijn onder andere de European Organization for Nuclear Research (CERN), het National Center for Supercomputing Applications (NCSA) en het Bio-Informatics Institute van Singapore (rekenintensieve en wetenschappelijke toepassingen); het National Crash Analysis Center en DaimlerChrysler (CAE); VTG-Lehnkering (bedrijfskritische ERP); Liberty Medical, VeriSign en Reuters (back-end infrastructuur en databases); en Cornell University en Wells Fargo (BI-oplossingen).

Samen met brede ondersteuning door de industrie, biedt de nieuwe architectuur van de Itanium 2-processor gebruikers de traditionele voordelen van RISC-architecuren (hoge prestaties, betrouwbaarheid en schaalbaarheid), gecombineerd met een ruime keuze aan leveranciers, besturingssystemen en toepassingen. Daar komt het prijsvoordeel ten gevolge van de grote aantallen die Intel produceert bij. Op Itanium 2 gebaseerde servers en workstations bieden tot twee maal het prestatievermogen van systemen die zijn gebaseerd op de Itanium-processor. Ze bieden tevens transactieverwerkingsprestaties die tot 50 procent hoger zijn dan die van vergelijkbare systemen van Sun*, tegen lagere kosten. De Itanium 2-processor ondersteunt hoge transactievolumes, complexe berekeningen en enorme hoeveelheden data en gebruikers. Het Explicity Parallel Instruction Computing (EPIC) -ontwerp en de 3 MB aan geïntegreerde Level 3 (L3) cache zorgen voor een hoge prestaties en snelle verwerking van online transacties, data-analyses, simulaties en grafische weergave. De processor beschikt tevens over verschillende functies die de betrouwbaarheid verhogen, waaronder uitgebreide foutdetectie en -correctie op alle belangrijke datastructuren, en een geavanceerde Machine Check Architecture voor intelligent foutbeheer en herstel van complexe platformfouten. Dit alles voorkomt het verlies van gegevens, datacorruptie en systeemuitval.

De Intel Itanium 2-processor zal ondersteund worden door de Intel E8870-chipset, die dit najaar verschijnt. Deze chipset ondersteunt systemen met twee tot 16 processors, terwijl het gebruik van meer processors mogelijk is met behulp van speciale schakelingen die door OEMs worden ontwikkeld. De E8770 voorziet in high-end betrouwbaarheid, beschikbaarheid en schaalbaarheid, en biedt tevens een aantal belangrijke nieuwe functies, zoals de Scalability Port: een snelle, bi-directionele point-to-point bus met een bandbreedte van 6,4 GB/seconde. Daarnaast ontwikkelt een aantal OEMs momenteel eigen chipsets voor de Itanium 2-processor, waarvan de eerste deze zomer zullen verschijnen.

Intel zal tevens een op de Itanium 2 gebaseerd bouwsteenplatform aanbieden aan systeembouwers en productintegrators. De SR870BN4, die in de tweede helft van dit jaar zal verschijnen, wordt een 4-weg, 4U serverplatform met een modulair en compact ontwerp, voor enterprise en high-performance markten.

De Itanium 2 processor komt beschikbaar in snelheden van 900 MHz en 1 GHz, en met 3 MB en 1,5 MB aan L3 cache. De prijzen lopen uiteen van $ 1.338 tot $ 4.226.


* Verwachtingen voor wat betreft de prestaties bij transactieverwerking zijn gebaseerd op de schattingen van de hoogste prestaties van Sun UltraSPARC III 1050 MHz en Itanium 2-processor systemen. Daarbij is uitgegaan van de prestaties van een 4-processor 1 GHz Itanium 2-prototype systeem met 3 MB L3 cache, 32 GB DDRAM, Microsoft .NET bèta of Windows 2000 64-bit bèta, gebruikmakend van online transaction processing (OLTP) werkbelastingtests bij Intel.
Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.

Deel: ' Intel begint met levering van Itanium® 2 processors '
Lees ook