Intel president en CEO Craig Barrett besluit Europese rondreis met bezoek aan Nederland

Barrett spoort Nederland aan om te profiteren van haar positie om Europees leider te worden in het e-commerce tijdperk

Nieuwegein, 25 juni 1999 - Craig Barrett, president en Chief Executive Officer van Intel Corporation, heeft vandaag Nederland bezocht, ter afsluiting van zijn Europese rondreis. Tijdens zijn bezoek heeft Barrett onder andere gesprekken gevoerd met vice-premier en Minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma en plaatsvervangend burgemeester Jaap van der Aa van Amsterdam. Ook heeft hij ontmoetingen gehad met een aantal belangrijke vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid en de ICT-sector.

"De komende jaren zullen er een miljard computers verbonden zijn met het Internet, die miljarden dollars aan omzet genereren via e-commerce," aldus Barrett. "Met de concurrentie slechts één muisklik verwijderd, is het belangrijk voor bedrijven om meer aandacht te schenken aan klantenrelaties. Dit doel kunnen ze bereiken door hun bedrijfsmodellen te veranderen van een leveranciers-gericht model naar een klant-gericht e-commerce model, waarmee bedrijven hun klanten informatie, producten en diensten kunnen leveren, op ieder gewenst moment en op iedere locatie."

Nederland als fysiek en elektronisch centrum van Europa Volgens Barrett bevindt Nederland zich in een unieke positie om zich te ontwikkelen tot het fysieke en elektronische centrum van Europa in het e-commerce tijdperk. Het feit dat Nederland de grootste dichtheid aan kabelaansluitingen heeft in Europa en initiatieven van de overheid en het bedrijfsleven om de kosten voor Internet-toegang te verlagen, helpen Nederland dit doel te bereiken.

Het Internet is volgens Barrett de belangrijkste economische ontwikkeling van dit moment en Intel beschikt over de bouwstenen die nodig zijn om de Internet-economie te ondersteunen. De Internet-infrastructuur zal in de 21e eeuw dezelfde rol spelen als olie in de 20e vervulde. In tegenstelling tot olie echter, zal de prijs van deze infrastructuur niet worden bepaald door natuurlijke grondstoffen, maar eerder door de marktwerking van concurrentie en deregulatie. Barrett: "Computer bits zijn de olie van de Internet-economie. Grotere bandbreedte en lagere kosten op zowel lokaal als nationaal niveau zal leiden tot een verbetering van de concurrentiepositie." Barrett heeft een ontmoeting gehad met Minister Jorritsma van Economische Zaken, waarbij ze de toonaangevende positie van Nederland op het gebied van Informatie- en Communicatietechnologie bespraken, en Intel's visie op e-commerce, Internet en het nieuwe millennium. Dr. Barrett en Minister Jorritsma spraken tevens over de initiatieven die de Nederlandse overheid neemt om de ontwikkeling en toepassing van ICT in Nederland te stimuleren, bijvoorbeeld via het Twinning Network. Initiatieven als deze zijn sleutelfactoren in de ontwikkeling en consolidatie van de e-commerce economie in Nederland en Europa. Minister Jorritsma heeft afgelopen maandag een nieuwe ICT-nota aangeboden aan de Tweede Kamer. Barrett heeft tevens een ontmoeting gehad met loco-burgemeester Jaap van der Aa van Amsterdam en een aantal raadsleden van de Digitale Stad. De Digitale Stad (www.dds.nl ) is een 'virtueel' Amsterdam dat ondersteund wordt door de Amsterdamse Gemeenteraad en de Ministeries van Economische Zaken en van Binnenlandse Zaken. Bewoners en bezoekers van de Digitale Stad kunnen via het web met elkaar communiceren en samenwerken.

Intel kondigt strategische investering en lange-termijn relatie met de Universiteit Twente aan
Tijdens zijn bezoek aan Nederland heeft Barrett een investering van Intel in WorldOnline bekendgemaakt, waarmee Intel haar focus op e-commerce en de ontwikkeling van de Internet-economie nog eens onderstreept. Dit is de derde investering van Intel in een onderneming uit de Benelux, na Lernout & Hauspie en @Home Nederland. Intel steunt hiermee het streven van Nederland om het fysieke en elektronische distributiecentrum van Europa te worden.

Barrett heeft dit bezoek tevens aangegrepen om een lange-termijn relatie tussen Intel en de Universiteit Twente aan te kondigen. Dit is één van het groeiend aantal strategische relaties tussen Intel en bekende universiteiten over de hele wereld. Deze relaties hebben tot doel een nauwe samenwerking via gezamenlijke onderzoeksprojecten te bewerkstelligen. Intel zal deze relatie ondersteunen door middel van investeringen in de vorm van donaties van geavanceerde apparatuur, studiebeurzen en het aanbieden van de nieuwste Intel-technologieën.

"We zijn zeer gelukkig met de keuze van Intel voor de Universiteit Twente, als enige 'Intel Focus University' in Nederland. Twee van de vier onderzoekspeerpunten van de Universiteit Twente sluiten direct aan op het werkveld van Intel: informatie- en communicatietechnologie en microtechnologie," zegt Rector Magnificus prof. Frans van Vught. Volgens Van Vught is de Universiteit Twente de leidende universiteit in Nederland op deze snelgroeiende gebieden. De universiteit heeft gereputeerde onderzoeksinstituten in huis en streeft ook naar een integratie van moderne technologie in haar eigen onderwijs. Van Vught: "De Universiteit Twente heeft een aantal belangrijke tools ontwikkeld om moderne technologie effectief toe te passen in het onderwijs. Daarnaast behoren ons onderzoek en onze faciliteiten tot de meest geavanceerde in de wereld. We zijn er trots op dat Intel onze positie erkent."

Europese rondreis, 21-25 juni
Barrett begon zijn Europese rondreis op 21 juni in Kiryat Gat, Israël, waar hij Intel's nieuwe FAB 18 fabriek officieel opende. FAB 18 is de eerste 0.18 micron fabriek in Israel. De nieuwe fabriek zal geavanceerde microprocessors voor de wereldwijde markt produceren, zoals Pentium III-, Pentium III Xeon- en Celeron-processors. Het is één van de grootste fabrieken in haar soort ter wereld. Na zijn bezoek aan Israël vloog Barrett naar Londen, waar hij op 22 juni de openings-keynote gaf van de Dow Jones CEO Summit on Converging Technologies. Van daaruit reisde hij door naar Italië en Spanje, om zijn rondreis uiteindelijk te besluiten met zijn bezoek aan Nederland, vandaag.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.

Deel: ' Intel CEO Nederland moet Europees leider worden e-commerce '
Lees ook