Euronext Brussels

Persberichten - 24/09/2001

Fardis - Raad van bestuur van Phoenix, dochter van Fardis, maakt intentie bekend tot sluiting met collectief ontslag

Raad van bestuur van Phoenix, dochter van Fardis, maakt intentie bekend tot sluiting met collectief ontslag

Vandaag maakte de Raad van Bestuur van Phoenix, een dochteronderneming van Fardis (Euronext Brussel: FARB), op een buitengewone ondernemingsraad de intentie tot collectief ontslag bij Phoenix bekend. Reeds meer dan een jaar heeft de Gentse producent van folies te kampen met een enorme concurrentiedruk. Dit leidde ertoe dat Phoenix het voorbije halfjaar continu met verlies draaide.

Daarbovenop komen nog de aanhoudende vooruitzichten op een zwak economisch klimaat. Daarom ziet het management van Phoenix zich dan ook noodgedwongen om de informatie- en raadplegingsprocedure inzake sluiting van de onderneming en collectief ontslag bij Phoenix aan te vatten. Het beklemtoont er alles aan te zullen doen om het aantal naakte ontslagen voor de 50 werknemers van Phoenix tot een minimum te herleiden.

Het in Gent gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in de productie van stretch, tapijt- en landbouwfolie. Deze specifieke markt staat reeds meer dan een jaar zeer zwaar onder druk van de lage prijzen onder impuls van import uit lage loonlanden, de sterk opkomende concurrentie vanuit Italië en Spanje en de zwakke vraag binnen de sector. Dit effect kan bovendien nog worden versterkt door de aanslepende zwakke economische conjunctuur.

Het resultaat van die factoren is dat Phoenix onvoldoende omzet draait om de kosten te dekken. De laatste 6 maanden leidde dit tot een cashdrain van 5 miljoen BEF (125.000 EUR) op maandbasis -in totaal 30 miljoen BEF (750.000 EUR)-, hetgeen een onhoudbare situatie is en het management van Phoenix geen andere keuze laat dan overgaan tot de informatie- en raadplegingsprocedure inzake sluiting van de onderneming en collectief ontslag bij Phoenix.

Phoenix benadrukt dat alle scenario's om naakte ontslagen te vermijden maximaal zullen worden bestudeerd. In dat verband bestaat onder meer de mogelijkheid om mensen over te plaatsen naar andere filialen van de groep of om afvloeiingen via brugpensionering door te voeren. De klanten van het bedrijf uit Gent zullen geen hinder ondervinden van het inzetten van de procedure tot collectief ontslag en zullen verder worden beleverd.

Andere dochterondernemingen van de groep ondervinden momenteel geen invloed van de slabakkende economie en kunnen een goed gevuld orderboek voorleggen. Eind deze week maakt Fardis zijn halfjaarresultaten bekend.

Fardis is producent van industriële folies, biologisch afbreekbare verpakkingen en huisvuilzakken en is gespecialiseerd in de hoogwaardige bedrukking van folies. In 2000 realiseerde Fardis een geconsolideerde omzet van 102 miljoen EUR met ongeveer 540 medewerkers. Zestig procent van de productie is bestemd voor export naar landen zoals Duitsland, Frankrijk en Nederland maar ook Brazilië, China en Turkije, om er enkele te noemen.

Op het vlak van composteerbare zakken was Fardis trouwens het eerste bedrijf in de wereld dat een OK Compost-keurmerk kreeg voor zijn zakken in composteerbare materie. Fardis kreeg bovendien van het Belgisch Verpakkingsinstituut de 'Oscar van de verpakking 1998' en van het Europees Verpakkingsinstituut de Eurostar 2000 voor zijn innovatieve, biologisch afbreekbare zakken met trekbandsluiting. Voor meer informatie, zie www.fardis.org.

Voor meer informatie kan u terecht bij Frank Vercalsteren, Gedelegeerd Bestuurder Fardis, op het nr. 014/61 50 31 of 0475/62 85 09 of bij Erwin Gillissen, PR Force, op het nr. 02/713 07 25 of via e-mail: egillissen@prforce.com.

Bron: Fardis
Provider: Euronext Brussels

Deel: ' Intentie tot collectief ontslag bij Fardis-dochter Phoenix '
Lees ook