Ingezonden persbericht

Stichting Nijmeegse Orgelkring
PERSBERICHT

Nijmegen 3 september 2001

Jazzmusici in Stevenskerk

Interactieve improvisatie op orgel en trombone

Op 11 september besluit de Nijmeegse Orgelkring de zomerconcertserie in de Sint Stevenskerk met een bijzonder improvisatieconcert. Jazzpianist Michiel Braam verruilt piano voor orgel en improviseert samen met de wereldberoemde trombonist Wolter Wierbos. Hierbij reageren beide musici continu op elkaars muziek en maken ze voortdurend gebruik van de gigantische akoestische mogelijkheden die de Stevenskerk biedt. Het concert begint om 20.30 uur en de entree bedraagt f 10,- en f 7,50 met korting;

Voor beide musici, die vooral hun wortels hebben in de jazzscène is een concert op orgel en in een kerk niet gebruikelijk. Een soortgelijk concert enkele jaren terug in de Arnhemse Eusebiuskerk, bleek een groot succes. Beide topmusici kennen elkaar zo door en door, dat dit garant staat voor een concert waarbij 'langs de rand van de afgrond' wordt gemusiceerd.

Het concert staat volledig in het teken van improvisaties. Beide musici noemen het intuïtieve associatieve improvisatie. Voortdurende interactie tussen publiek en musici en tussen de musici onderling kenmerkt hun werkwijze. In een ruimte als de Sint Stevenskerk komt daar nog een derde aspect bij: interactie met een ruimte die akoestisch ontelbare mogelijkheden biedt. Om die mogelijkheden ten volle te benutten zal Wolter Wierbos met zijn trombone niet op één vaste plaats blijven staan en van daaruit reageren op de orgelmuziek, in duet gaan met het orgel of op zijn beurt het orgel tot reactie uitdagen. Hij loopt de hele kerk door. Want vanachter het koor klinkt het geluid heel anders dan wanneer Wierbos midden in de kerk of bij de entree van de kerk zou spelen. Het publiek kan deze interactie zelf ook volgen wanneer het al luisterend door de kerk wandelt. De vele effecten van het geluid van zowel orgel, trombone en de combinatie van beide instrumenten zullen tot vele verrassende effecten leiden.

De geboren Nijmegenaar Michiel Braam studeerde piano aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Als jazzcomponist en pianist heeft hij nationale en internationale erkenning verworven, vooral door zijn volstrekt eigenzinnige composities. Zijn muziek laat geen luisteraar onberoerd: het is prikkelend, uitdagend en onvoorspelbaar. In 1988 ontving hij de Podiumprijs en in het seizoen 97/97 de Boy Edgar Prijs. Wolter Wierbos is s werelds bekendste moderne trombonist. Hij betoont zich in vele groepen een krachtig blazer met een oneindig kneedbaar geluid en een wendbare fantasie. Ook Wierbos is in bezit van de bekendste Nederlandse jazzprijs de Boy Edgarprijs. Ook heeft hij de Podiumprijs voor jazz in geïmproviseerde muziek ontvangen. Beide musici speelden in diverse orkesten, ensembles, bands en ad hoc met verschillende musici. Michiel Braam en Wolter Wierbos werkt Braam al geruime tijd samen. Ze werken samen in de 13-mansformatie Bik Bent Braam, alwaar Wolter Wierbos trombonist is en Braam pianist en bandleider en treden op als duo.
..


Deel: ' Interactieve improvisatie op orgel en trombone in Nijmegen '
Lees ook