Interculturele loopbaantraining vergroot arbeidskans allochtonen

Nieuwe methode ontwikkeld voor anderstaligen

LEERSUM, 20051128 -- Deze week verschijnt onder de titel WERKBOEK naar WERK een gloednieuwe methode interculturele loopbaantraining die anderstaligen voorbereidt op het vinden van een passende plaats op de arbeidsmarkt of een stageplek, maar ook bruikbaar is bij rentegratietrajecten. De methode is door zijn opzet zowel in groepsverband als ook individueel te gebruiken.


De cursist krijgt begeleiding bij het ontdekken van de Nederlandse werkcultuur en vergelijkt deze met de werkcultuur van het land van herkomst. De Nederlandse arbeidsmarkt wordt onderzocht en de cursist verzamelt informatie over beroepen die bij hem passen en welke eisen voor sommige beroepen gelden. Daarbij zal hij ook bedrijven en instellingen kunnen bezoeken.

Daarnaast leert de cursist via het uitzendbureau, de vacaturebank van het CWI, de Kamer van Koophandel en Emplooi zijn weg vinden naar de Nederlandse arbeidsmarkt. Alle verschillende aspecten komen hiervan aan bod, vrijwilligerswerk, stages, werkervaringsplaatsen en verschillende cursussen en opleidingen. De cursist onderzoekt wat hij kan en op welk gebied zijn belangstellingen en kwaliteiten liggen. Hij zal een loopbaanstappenplan leren opstellen en oefenen met solliciteren en presenteren. WERKBOEK naar WERK geeft een compleet overzicht van het voortraject dat een werkzoekende moet doorlopen.

WERKBOEK naar WERK is een praktische, competentiegerichte methode. Aan de hand van bijna 150 opdrachten oefent de cursist onder meer vaardigheden als telefoneren, formele brieven schrijven, praten met mensen over hun beroep en informatie opvragen. Maar ook stelt hij een loopbaanbiografie, een persoonsprofiel en een CV op. Zo ontstaat er een uitgebreid persoonlijk portfolio.

Bij deze methode bestaat een korte duidelijke docentenhandleiding. Deze handleiding geeft informatie over zelfstandig leren en het vergroten van competenties met behulp van het WERKboek naar WERK.

Auteur Marja Paalman werkte ruim 20 jaar in het voortgezet onderwijs als docente Nederlands en Maatschappijleer. Daarnaast heeft zij 15 jaar ervaring op het gebied van Nederlands voor anderstaligen. Naast docente NT2 was zij decaan, loopbaantrainer- en coach aan een afdeling NT2 van een Regionaal Opleiding Centrum.

De prijs voor deze methode in boekvorm is 29,50. De docentenhandleiding kost 14,95.

Meer informatie is te vinden op www.NederlandsAlsTweedeTaal.nl.

Deel: ' Interculturele loopbaantraining vergroot arbeidskans allochtonen '
Lees ook