Intermuseale `Narrowcasting' met uitsluitend kunst start in Lakenhal


DS_HOTSPOTS: een interactief cultureel netwerk tussen musea, bibliotheken, kunstacademies en andere culturele instellingen

LEIDEN, 20080923 -- Een netwerk van meer dan 40 DS_HOTSPOTS, -schermen op semi-publieke locaties van 7 x 3 meter waarop minimaal 80% culturele content wordt uitgezonden- wordt de komende maanden uitgebouwd in o.a. musea voor hedendaagse kunst, kunstacademies, bibliotheken, jongerencafs en middelbare scholen. De DS_HOTSPOTS worden LIVE geprogrammeerd vanuit het mobiele DROPSTUFF-paviljoen, een `glazen huis' met een `public screen' van 60 m2, dat rondreist langs grote en middelgrote steden in Nederland.

DROPSTUFF.nl programmeert een mix van interactieve digitale kunstwerken van professionele kunstenaars, video's van scholieren uit de educatie- workshops, een selectie uit het Open Podium-programma, waar iedereen via email of SMS `zijn stuff kan droppen', werken van kunststudenten, (urban) games, stellingen en reacties van het publiek. DROPSTUFF.nl gaat over jongerencultuur in brede zin en de manier waarop nieuwe media jongeren benvloeden en vice versa. Dit binnen een thematisch kader van kunst in relatie tot de vrijheid van meningsuiting. Doordat alle HOTSPOTS met elkaar in verbinding staan, is een LIVE uitwisseling tussen de verschillende locaties mogelijk! Hiermee ontstaat een echt interactief platform met een voor de kunsten ongekend grote reikwijdte.

De eerste HOTSPOT wordt a.s. vrijdag 26 september om 20.00 feestelijk geopend in De Lakenhal in Scheltema, Leiden. U bent daarbij van harte welkom: Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. Toegang is gratis.

DROPSTUFF.nl en DS_HOTSPOTS worden gerealiseerd in nauwe samenwerking met twaalf musea voor hedendaagse kunst. Experiment en interactiviteit zijn daarbij de uitgangspunten. De digitale collectie van DROPSTUFF.nl bevat inmiddels kunstwerken van: Han Hoogerbrugge, Hans Wessels, Robbie Cornelissen & Chris Brans, Zesbaans, Martijn Sandberg, LADDS, Persijn Broersen & Margit Lukcs, Lee Chin Kok, Judith Kuijpers / Cre8ion Lab en Sandra Kassenaar.
In de aangrenzende digitale werkplaats van het DROPSTUFF-paviljoen krijgen middelbare scholieren van VMBO, HAVO en VWO binnen het educatie-programma workshops in het maken van een eigen video waarbij begrippen als censuur en manipulatie centraal staan. Bovendien wordt in elke stad een randprogrammering opgezet met o.a. Open Podium-avonden, JAM-sessies in samenwerking met Kunstbende Nederland en DROPSTUFF DEBATES.

DROPSTUFF.nl is een concept en initiatief van ontwerper Ren van Engelenburg, ontwikkeld in opdracht van Edwin Jacobs, directeur van Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden.
Het project wordt in elke stad gerealiseerd door Stichting Pleinmuseum in samenwerking met een Museum of instelling voor Hedendaagse Kunst: Bureau Cultuurmakelaar in Tilburg, Museum De Paviljoens in Almere, het Armando Museum en De Zonnehof in Amersfoort, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Stedelijk Museum in Amsterdam, Het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het SM's in Den Bosch, Kunst & CultuurDrenthe met gezamenlijke kunstinstellingen in Assen en Emmen, Marres in Maastricht, het Fries Museum in Leeuwarden en Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden.


Programma September / Oktober
-vrijdag 26 september: start DS_HOTSPOTS in LEIDEN
Edwin Jacobs, directeur van Stedelijk Museum De Lakenhal opent de eerste DS_HOTSPOT.
-Donderdag 2 Oktober: KICK OFF DEN BOSCH / DROPSTUFF DEBATE #3
Start van DROPSTUFF met debat op het Koning Willem I College in Den Bosch. / Koningszaal. Vrij entree.
-Vrijdag 10 Oktober: DS_JAM!
Open JAM-sessie met zang, dans, rap en breakdance i.s.m. KUNSTBENDE Noord-Brabant. 15-20 uur.
Onderwijsboulevard, Den Bosch. Vrij toegang.
-Elke donderdagavond 19-22 uur en zondagmiddag 14-17 uur: OPEN PODIUM!: kom langs en Drop ya Stuff!

Het paviljoen is dagelijks geopend van 12.00 tot 22.00 uur, vrij toegankelijk.


Deel: ' Intermuseale `Narrowcasting' met uitsluitend kunst start in Lakenhal '
Lees ook