Internatio-Müller N.V.

Rotterdam, 31 juli 2001

Internatio-Müller (Imtech) ontvangt voor EUR 40 miljoen aan opdrachten voor maritieme technologie in Engeland
Basis voor uitbouw van Engelse vestiging - en daarmee verdere Europese expansie van Imtech - gelegd

Over vervolgopdracht van ongeveer gelijke omvang wordt nog onderhandeld

Imtech, de divisie Techniek van het beursgenoteerde Internatio-Müller N.V., heeft een opdracht ter waarde van circa EUR 40 miljoen ontvangen voor de realisatie van geavanceerde technische systemen aan boord van de eerste twee van in totaal vier amfibische transportschepen. De opdracht is afkomstig van de Britse werf Swan Hunter, die in opdracht van het Ministerie van Defensie van het Verenigd Koninkrijk de schepen gaat bouwen. Over vervolgopdrachten voor Imtech voor een gelijke technische bijdrage voor nog twee identieke schepen bij een andere werf vinden nog onderhandelingen plaats.

Strategische alliantie
Imtech is verantwoordelijk voor de geïntegreerde brug, de platformautomatisering en het geïntegreerde energie opwekkingsysteem, alsmede de complete elektrische installatie in beide transportschepen. De opdracht wordt uitgevoerd door de Engelse vestiging van Imtech Marine & Industry, de Imtech-cluster die is gespecialiseerd in totale technische oplossingen aan boord van schepen. De genoemde systemen zullen worden geleverd door de Nederlandse vestiging. Het ontwerp van de schepen is mede gebaseerd op Hr. Ms. Rotterdam: het amfibisch transportschip van de Nederlandse Marine. Ook bij het ontwerp van deze schepen voor de Britse Marine zal Koninklijke Schelde Groep betrokken zijn. De order vloeit voort uit een strategische alliantie tussen Swan Hunter en Imtech, die voorziet in een structurele samenwerking tussen beide partijen. De eerste van de twee thans in opdracht gegeven transportschepen, waarvoor de engineering reeds gestart is, zal eind 2003 opgeleverd worden. Het tweede schip volgt in 2004. Op korte termijn worden de uitkomsten van de onderhandelingen voor de resterende twee schepen verwacht.

Basis voor uitbouw Engelse Imtech-activiteiten
Deze meerjarige opdracht vormt - samen met een reeds eerder verstrekte Engelse opdracht voor de elektrotechniek en instrumentatie van een drijvend olieplatform (FPSO) - de basis voor de versnelde uitbouw van Imtech in Engeland. Deze uitbouw past in de Europese expansiestrategie van Imtech, waarbij Imtech tot een sterke Europese technische dienstverlener wil uitgroeien met activiteiten in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Spanje. In dit kader werden al eerder de overnames van Datelnet (Europese ICT-oplossingen in netwerken voor vaste en mobiele telefonie), Rheinelektra (elektrotechniek, instrumentatie en daarbijbehorende ICT-oplossingen in Duitsland) en Novocalor (lucht- en klimaattechnologie in Spanje) bekend gemaakt. De overnames passen in de strategie van Internatio-Müller om focus in haar bedrijfsactiviteiten aan te brengen teneinde de beste mogelijkheden voor structurele winstgroei en aandeelhouderswaarde te realiseren. Hiertoe heeft Internatio-Müller zich volledig gericht op de technische dienstverlening van Imtech, waarbij via een combinatie van autonome groei en acquisities Imtech in de periode tot en met 2003 in omvang zal verdubbelen bij een verdere groei van de marge.

Deel: ' Internatio-Müller ontvangt EUR 40 miljoen aan opdrachten '
Lees ook