UNICEF


Internationale 'Dag van het Handen Wassen'
Schone handen redden kinderlevens

New York/Voorburg, 14 oktober 2011 - Morgen vergezelt UNICEF honderdduizenden mensen overal ter wereld om de vierde, internationale "Dag van het Handen Wassen" te vieren. Meer dan zeventig landen, verspreid over vijf continenten, organiseren activiteiten waarmee wordt geprobeerd miljoenen mensen te mobiliseren én motiveren om hun handen te wassen met zeep. Dat is namelijk één van de meest effectieve en goedkope manieren om ziektes als diarree en longontsteking te voorkomen. Het zijn ziektes die samen jaarlijks verantwoordelijk zijn voor de dood van ongeveer 3,5 miljoen kinderen.

In Afghanistan zullen 1,7 miljoen kinderen van 1.700 scholen de armen uit de mouwen steken en in Eritrea zullen 326.809 kinderen van 1.272 scholen hetzelfde doen. In Peru heeft de regering verklaard dat de hele week in het teken staat van het wassen van de handen en er zullen activiteiten plaatsvinden met 3,5 miljoen studenten van 20.000 scholen. Acht miljoen kinderen in Rajasthan in India en meer dan 1 miljoen kinderen in Pakistan zullen ook deelnemen aan handenwas-evenementen. Er wordt verwacht dat deze activiteiten de resultaten van 2010 zullen overstijgen. Toen waren er al 200 miljoen mensen en 700.000 scholen verdeeld over 70 landen die meededen.

Het doel van de activiteiten is om op zo groot mogelijke schaal bewustwording en gedragsverandering creëren rondom hygiëne. Diarree kost jaarlijks 1,1 miljoen kinderen het leven en longontsteking 1,3 miljoen kinderleven. Voorkomen is beter dan genezen; handen wassen met zeep is vele malen effectiever dan inentingen.

Handen wassen is makkelijk, maar vooral belangrijk op kritische momenten, zoals na toiletgebruik of voor het eten. Door handen te wassen neemt het aantal kinderen onder de vijf jaar met ernstige diarree af met 50%. Ook long- en ademhalingsinfecties dalen 25 procent.

"Zeep is niet schaars, zelfs in ontwikkelingslanden," zegt Therese Dooley, senior adviseur voor hygiëne en sanitaire voorzieningen van UNICEF. "Vrijwel de meeste arme huishoudens hebben zeep in huis. Het probleem is dat zeep gebruikt wordt om kleren mee te wassen of om mee te douchen, maar zelden wast men er de handen mee". UNICEF wil dat het handen wassen met zeep een sociale norm wordt in alle landen.

Over de hele wereld hebben regeringen de Dag van het Handen Wassen opgenomen in hun kalender als feestdag, waarmee ze het een steeds terugkomende gebeurtenis willen maken. Ze willen - net als UNICEF - dat handen wassen de norm wordt.


* * *

Deel: ' Internationale 'Dag van het Handen Wassen' op 15 oktober 2011 '


Lees ook