Ministerie van Defensie


Persbericht

Internationale luchtmachtoefening "Frisian Flag"

DV/PB99/99
Den Haag, 23 september 1999

In de periode van maandag (27 september) tot zaterdag 9 oktober wordt op de vliegbasis Leeuwarden de luchtmachtoefening "Frisian Flag" gehouden. Aan deze voor de luchtmacht belangrijke oefening nemen ongeveer tachtig vliegtuigen uit binnen- en buitenland deel. De vliegtuigen opereren voor een deel vanaf de vliegbasis Leeuwarden, vanaf andere bases in Nederland of vanaf vliegvelden in het buitenland.

Doel van "Frisian Flag" is de deelnemende vliegers te trainen in het uitvoeren van complexe missies in internationaal verband. De hoge trainingswaarde die een op deze wijze opgezette oefening biedt, geldt als belangrijke voorwaarde voor het met succes inzetten van vliegers in echte conflicten als bijvoorbeeld Kosovo. 'Frisian Flag' is daarmee vergelijkbaar met bekende internationale vliegoefeningen als "Red Flag" (Verenigde Staten) en "Maple Flag" (Canada).

In het kader van "Frisian Flag" worden gesimuleerde aanvallen uitgevoerd op doelen op het land, op zee en in de lucht. Aan de oefening doen vliegtuigen van de Nederlandse- (F-16, KDC-10), de Amerikaanse- (F-16, F-15, KC-135), de Britse- (Tornado) en de Duitse luchtmacht (F-4, Tornado) mee. De Amerikaanse marine neemt verder deel met tien vliegtuigen (F-14, F/A-18, EA-6B) van het vliegkampschip USS John F. Kennedy, terwijl de Nederlandse- en Duitse marine vijf schepen inzetten.

Hoewel een aanzienlijk deel van de vliegactiviteiten zich boven de Noordzee concentreert, zal ook boven Noord-Nederland worden gevlogen. De minimum vlieghoogte voor de deelnemende vliegtuigen bedraagt boven dit gebied 500 voet (150 meter). Vliegactiviteiten op deze hoogte zijn dagelijks - met uitzondering van het weekeinde - mogelijk van 11.00-12.30 uur en van 14.30-16.00 uur. Woonkernen en dergelijke worden vermeden.

Deel: ' Internationale luchtmachtoefening "Frisian Flag" '
Lees ook