Den Haag, 18 maart 1999

P E R S B E R I C H T


5 APRIL 1999: PAASMARS VOOR ONTWAPENING EN VREDE

&

Internationale Manifestatie voor een Atoomvrije Wereld

in Den Haag

Op Paasmaandag 5 april vindt in Den Haag de jaarlijkse Paasmars voor Ontwapening en Vrede plaats, gevolgd door de Internationale Manifestatie voor een Atoomvrije Wereld. De leuze voor deze zevende landelijke Paasmars is: Alle kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Volkel (Nl)!
In de voorafgaande week, van 1 tot 5 april, is er bij de atoombasis Volkel een Paas-vredesactiekamp. Het kamp wordt gehouden in de Trentse bossen, aan de noordzijde van vliegbasis Volkel, op het terrein van Atoomvrijstaat.

Zowel de Paasmars als de Manifestatie maken deel uit van activiteiten overal in de wereld, ter voorbereiding van de 'Hague Appeal for Peace' (HAP), de grote Vredesconferentie van 11-15 mei in Den Haag. Tijdens de HAP is nucleaire ontwapening een van de hoofdthema's.

De Paasmars begint om 12.00 uur bij het Vredespaleis met muziek en enkele toespraken, o.a. vanuit 'Hague Appeal for Peace'. Omstreeks 13.15 uur arriveren de demonstranten bij de V.S.-ambassade. Daar worden van handtekeningen voorziene petities gepresenteerd door een delegatie. Vervolgens verlaat de delegatie de Paasmars voor bezoeken aan de ambassades van de andere kernwapenlanden. Na een korte optocht komen de deelnemers aan de Paasmars bijeen in het zalencentrum van het Centraal Station, waar om 14.00 uur een gevarieerde anti-nucleaire manifestatie begint.

Kernwapens en nucleaire industrie

De stand van zaken ten aanzien van kernwapens en de nucleaire industrie wordt aan de orde gesteld door experts en campagnevoerders uit Nederland, Belgie en het Verenigd Koninkrijk.
De nucleaire industrie in Nederland wordt belicht door de in Amsterdam gevestigde World Information Service on Energy (WISE). Voor bijdragen in het Engels is er vertaling.
De manifestatie telt ook enkele culturele programmapunten. De middag wordt afgesloten met een gemeenschappelijke vegetarische maaltijd.

Definitief bewijs voor kernwapens in Nederland

De feiten laten geen ruimte voor twijfel: in Nederland liggen nog steeds enkele tientallen Amerikaanse kernwapens. Vliegbasis Volkel (N.B.) herbergt deze 'B-61'-atoombommen, elk acht keer krachtiger dan de bom op Hiroshima.

Tijdens een kernwapendebat in de Eerste Kamer, op 3 november 1998, verklaarde minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken), dat voor de bommen op Volkel 'de-alert' geldt (= ze staan niet op scherp). Het was de eerste keer dat een minister openlijk toegaf, dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel!

Onlangs op Volkel buitgemaakte documenten maken gewag van 'strike' (= atoom) oefeningen van deze vliegbasis, in samenwerking met NAVO-basis Kleine Brogel (Belgie) (2). Op elk van beide bases bevinden zich onder F-16-hangars 11 'WS 3 vaults', bunkers voor de opslag van 'special tactical weapons' (3). De bewaking geschiedt door Amerikaans personeel van het MUNS (munitions support) Squadron, dat is gelegerd op NAVO- atoombases en deelneemt aan 'strike'-oefeningen.

bronnen: 1) Handelingen Eerste Kamer

2) Info: AMOK, 030-2714376 / 2722594
3) Volgens op 30-1-'98 door de Amerikaanse luchtmacht in het kader van de 'Freedom of Information Act' vrijgegeven documenten

Brede oproep tot deelname

De Paasmars wordt georganiseerd door de Werkgroep Paasmars. De oproep tot deelname aan de Paasmars wordt ondersteund door de volgende organisaties: Akties tegen kernwapens, AMOK-Noord, Amsterdam Catholic Worker, Anti-Imperialisme Komitee Rotterdam, Anti-MOT Groningen, Arctic Peoples Alert, Stichting Atoomvrijstaat, Bangladesh People's Solidarity Centre, Beweging Weigering Defensiebelasting, De Hobbitstee, Doopsgezinde Vredesgroep, DWARS, Fabel van de Illegaal, Franciscaanse Vredeswacht, Filippine Refugees in the Netherlands, GroenLinks, Haagse Stadspartij, Haags Vredes Platform, Humanistisch Vredes Beraad, Is Het Hier Oorlog?, Kerk en Vrede, LAKA, NCPN, NGVS-Appelscha, Omslag-Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, Onkruit Vergaat Niet!, Oecumenisch Vredesforum van Europese Katholieken, PAIS, Peace Brigades International, PSP'92, Rebel, SAP, SP, Stichting Burger Vredesteams, Stichting Voorlichting Aktieve Geweldloosheid, Stop Starwars, Stop de Wapenwedloop, Tribunaal voor de Vrede, Vereniging Juristen voor de Vrede, Vredesburo's Eindhoven en Heerlen, De Vuurdoop-Tilburg, Volk voor Vrede, Vredeswake Utrecht, Vrouwen voor Vrede, Werkgroep Vluchtelingen Vrij, WILPF, WISE en het Zuid-Azie Forum.

Noten voor de pers:


* De Paasmars 1999 wordt georganiseerd door:
Werkgroep Paasmars, Postbus 10500, 2501 HM Den Haag.


* Pers-woordvoerders: Gerard van Alkemade: 070-3658533 Rob Boogert: 070-3890235 Elise Leijten: 020-6650273


* Meer informatie over de Paasmars (oa. programma) op de website: https://www.ddh.nl/vrede/paasmars


* 5 April: Paasmars voor Ontwapening en Vrede. Zie www.ddh.nl/vrede Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@antenna.nl Postbus 163, 5270 AD Sint-Michielsgestel - 073-5941622 / 030-2730100 Please send us only messages in plain ASCII. No attachments. Thanks!

Deel: ' Internationale Manifestatie voor een Atoomvrije Wereld '
Lees ook