Politie Midden- en West Brabant

Internationale drugsactie

Datum: 15/6/2002
Auteur: Yvonne Wanders

Gisteren, vrijdag 14 juni 2002, heeft de politie van Nederland, Frankrijk, België en Luxemburg in de middag- en avonduren een gezamenlijke drugsactie gehouden. Aan de actie hebben ruim 300 medewerkers van een zevental regiokorpsen, het Korps Landelijke Politie Diensten, Divisies Mobiliteit en Spoorwegpolitie, Douane en de Koninklijke Marechaussee deelgenomen in nauwe samenwerking met het A-team, evenals de politie en douane van Frankrijk, België en Luxemburg. In Roosendaal, Bergen op Zoom en Rotterdam zijn acties gehouden in panden in verband met de verkoop van met name softdrugs. Daarbij zijn enkele aanhoudingen verricht. Verder werden enkele honderden kentekens van mogelijke drugstoeristen via Liaisons doorgegeven aan de Franse, Belgische en Luxemburgse autoriteiten.

Doel: Het doel van de actie is het terugdringen van het drugsverkeer en de drugshandel tussen de deelnemende landen. Het coördinatiecentrum was ingericht in het districtsbureau van de politie in Breda. Namens Frankrijk waren hier een politieattaché en een attaché van de Douane aanwezig met daarbij 4 liaisonofficieren. Zij waren tevreden over de deelname van hun land aan deze actie. De Belgische autoriteiten waren in het coördinatiecentrum vertegenwoordigd door een politiecommandant met de aandachtsvelden Verkeer en Drugs. Vertegenwoordigers van Luxemburg volgden de actie vanuit het politiebureau in Maastricht. Een Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie in Breda trad op als coördinator voor alle aan de zuidgrens gelegen arrondissementen. Met de actie werden ook enkele afgeleide doelstellingen nagestreefd namelijk het uitbouwen van de samenwerking tussen de politiediensten, het bestrijden van de drugsoverlast in de steden, controle op de bepalingen van het Schengenverdrag en het verkrijgen van informatie, teneinde organisaties achter het drugstoerisme aan te pakken.

Werkwijze: Nederlandse politiemensen hielden een aantal plaatsen in de gaten waarvan het vermoeden bestond dat er hard- en/of softdrugs werden verkocht zoals coffeeshops en dealpanden; deze keer met name in Weert, Roosendaal, Rotterdam en Bergen op Zoom. Ook is er toezicht op auto (snel) wegen en provinciale wegen gehouden waarbij steekproef gewijs auto's werden gecontroleerd. De gegevens die daaruit kwamen, werden via liasons meteen doorgegeven aan de Belgische, Luxemburgse en Franse politie. Aldaar vinden controles plaats.

Bijzonderheden:

Nederland:
De spoorwegpolitie heeft bij een softdrugscontrole in een trein te Roosendaal 460 gram softdrugs en 25 gram paddos aangetroffen. Daarnaast heeft het team Roosendaal centrum 125 voertuigen geobserveerd. In totaal zijn er 22 voertuigen gecontroleerd. Er zijn 5 personen aangehouden. Zij hadden in totaal 700 gram softdrugs, 10 gram harddrugs en 10 XTC pillen in hun bezit.

In Bergen op Zoom zijn er diverse invallen in drugspanden geweest. In een pand aan de Auvergnestraat zijn prijslijsten, weegschalen, 138 gram softdrugs en een blokje hasj aangetroffen. Op dat moment waren er twee personen aanwezig. Beiden zijn in verzekering gesteld. Bij de controle van een aantal coffeeshops is 1035 gram hasj en 460 gram hennep aangetroffen.

In Breda heeft het A-team met 14 personen deelgenomen aan de actie. Zij hebben 160 gram softdrugs en 25 gram harddrugs in beslag genomen.

De politie van Weert heeft 2 coffeeshops en 2 drugspanden gecontroleerd. In 1 pand trof de politie een hennepkwekerij en 43,5 gram heroïne aan. De hennepkwekerij is ontmanteld.

De douane en politie van Terneuzen hebben 37 voertuigen en 61 personen gecontroleerd. In totaal is er 615 gram softdrugs, 12 gram harddrugs, 12 gram paddos, 13 spacecakes en 28 joints in beslag genomen. Vier personen zijn met een dagvaarding op zak heengezonden.

De politie van Rotterdam heeft 6 Franse personen aangehouden en ingesloten. In totaal is 22 gram heroïne en cocaïne aangetroffen.

België:
In totaal hebben 150 personen deelgenomen van de Lokale politie, Federale politie en de Opsporingsdienst van de Douane. Douaneambtenaren hebben 3 aanhoudingen verricht en een grote hoeveelheid softdrugs in beslag genomen. In Genk is een Belg aangehouden die 19.000 XTC pillen in een rugzak bij zich had. In Luik is een Fransman aangehouden met 230 gram hasj en een Belg met 1,2 kg paddos. Daarnaast is in Luik nog 50 gram hasj en kleine hoeveelheden softdrugs aangetroffen bij verschillende personen.

Wat betreft de Lokale politie waren er 14 politiezones actief in de arrondissementen Gent, Dendermonde, Antwerpen, Hasselt, Tongeren, Verviers en Luik. De Lokale politiezone Assenede Evergem heeft 102 voertuigen gecontroleerd waarvan er 1 een proces-verbaal opgemaakt kreeg.

De spoorwegpolitie heeft 6 treinen gecontroleerd en 59 personen staande gehouden. Hiervan waren 16 personen in het bezit van drugs en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Luxemburg
De politie heeft 1 persoon aangehouden en ingesloten en 50 gram heroïne in beslag genomen.

Frankrijk
Volgens de Franse politie en douane waren er vele personen werkzaam aan de Noord-Franse grens. De resultaten zijn op dit moment niet bekend.

Deel: ' Internationale politie-actie tegen drugshandelaren '
Lees ook