NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Connections

September 2001
Connections

5e Internationale textielkunsttentoonstelling :'Betonac' 8 september 2001 t/m 24 februari 2002

Op 8 september start in het Nederlands Textielmuseum een uitgebreide tentoonstelling over hedendaagse internationale textielkunst, getiteld 'Connections'. Het museum presenteert de resultaten van de prestigieuze internationale textielkunstwedstrijd Betonac. De tentoonstelling is van 8 september 2001 tot en met 24 februari 2002 in Tilburg te zien. De tentoonstelling was eerder te zien in België en Denemarken.

34 kunstenaars uit 16 landen
De vijfde editie van de Betonac Prijs geeft een boeiend en gevarieerd beeld van de hedendaagse internationale textielkunst. 34 Kunstenaars uit 16 landen tonen in het Nederlands Textielmuseum wandobjecten, textiele beelden en kleine objecten.
De Internationale Betonac Prijs is in 1985 gestart door de vereniging Kant als Kunst La Dentelle un Art. De prijs ontleent zijn naam aan het Belgische bedrijf Betonac N.V.

Bevorderen van de textielkunst
Het doel van de vereniging Kant als Kunst is het aanmoedigen en bevorderen van de hedendaagse kantbeoefening en de textielkunst in het algemeen. Inmiddels is de Betonac Prijs uitgegroeid tot een belangwekkend evenement dat veel verder gaat dan de technische oorsprong van kant. Voor de vijfde editie hebben 405 kunstenaars uit 37 landen zich ingeschreven. Een internationale jury bestaande uit onder andere Caroline Boot, conservator kunst en vormgeving van het Nederlands Textielmuseum heeft 36 kunstwerken voor de tentoonstelling geselecteerd.

Structuren en verbindingen
De titel 'Connections' bindt het uiteenlopende werk samen: gemeenschappelijk in de kunstwerken zijn elementen als structuren, patronen en verbindingen. Een aantal objecten is vooral conceptueel van aard. De Nederlandse Erna van Sambeek heeft met haar werk 'Lacy Pillow'de aanmoedigingsprijs gewonnen. De winnaar van de Internationale Betonac Prijs is de Japanse Kaori Hosozawa met het object 'Pearl Oyster'.

z.o.z. z.o.z. z.o.z. z.o.z. z.o.z. z.o.z. z.o.z.

De deelnemende kunstenaars zijn:
Anna Boyadjieva (Bulgarije), Diana Brennan (Frankrijk), Michael Brennand-Wood (Groot-Brittannië), Wanda Casaril (Italië), Luciana Costa-Gianello (Italië), Joanna Crone (Nederland), Anne-Marie Egemose (Denemarken), Kaori Hosozawa (Japan), Patrice Hugues (Frankrijk), Leena Illuka (Finland), Raija Jokinen (Finland), Lina Jonikiene (Litouwen), Nancy Koenigsberg (Verenigde Staten), An Lanckman (België), Janet Ledsham (Groot-Brittannië), Shaoji Liang (China), Nel Linssen (Nederland), Donna Lish (Verenigde Staten), Hiromi Murotani (Japan), Noriko Narahira (Japan), Livia Papai (Hongarije), Alma de Pauw (België), Bernd de Payrebrune (Duitsland), Silja Puranen (Finland), Anne Salenius (Finland), Erna van Sambeek (Nederland), Barbara Shawcroft (Verenigde Staten), Hugo de Smaele (België), Valentina Stefanescu (Roemenië), Ushio Takumi (Japan), Minnamarina Tammi (Finland), Edina Thern (Duitsland), Georges Thijs (België) en Anna Torma (Canada).

Catalogus
Bij deze omvangrijke tentoonstelling is een drietalige (Ned-Eng-Fr) full-colour catalogus verschenen (verkoopprijs f 39,95 / euro 18,13).

Tegendraads: Nederlandse kunst
Tegelijkertijd met de internationale textielkunst in de tentoonstelling 'Connections'toont het Nederlands Textielmuseum Nederlandse beeldende kunst uit eigen bezit. De tentoonstelling 'Tegendraads' presenteert werk van Nederlandse kunstenaars uit de periode 1965-2000. Deze tentoonstelling is te zien van 29 september tot en met 25 november 2001.Voor informatie en documentatie voor de pers:
Yvette Lardinois, Pr & marketingmanager (di t/m vr) T 013 536 74 75 of 06 51 53 48 29 of Lidewij de Koekkoek, projectleider (di t/m vr) T
013 549 45 30. www.textielmuseum.nl
Gezamenlijke opening
De tentoonstellingen 'Connections' en 'Tegendraads' worden op vrijdag 28 september 2001 om 16 uur gezamenlijk feestelijk geopend. U bent van harte welkom!


05 sep 01 11:30

Deel: ' Internationale tentoonstelling in Nederlands Textielmuseum '
Lees ook