Openbaar Ministerie

's-Hertogenbosch, 18 september 2001

Internationale XTC bende opgerold

Donderdag 13 september jl. heeft het Kernteam Zuid-Nederland (KTZ) in samenwerking met de Unit Synthetische Drugs (USD) vier mannen aangehouden, die zich vanuit Nederland bezighielden met de internationale smokkel van XTC. Tegelijkertijd zijn op zeven plaatsen doorzoekingen verricht. Dit waren vier bedrijfsruimten -drie in Amsterdam en één in Wormerveer- , en drie woningen -twee in Amsterdam en één in Hoorn. Bij de doorzoekingen zijn ruim 300.000 XTC-tabletten inbeslaggenomen. Deze tabletten waren verborgen in rugleuningen en zittingen van stoelen en in een doos. Ook zijn drie auto's inbeslaggenomen.

De verdachten zijn een 42-jarige en een 51-jarige Israeliër uit Amsterdam, één 42-jarige Israeliër uit Hoorn en een 23-jarige Nederlander uit Wormerveer. Zij worden verdacht van overtreding van artikel 2 en 10a van de Opiumwet, met name het in bezit hebben en het uitvoeren van XTC-tabletten.

De verdachten maakten deel uit van een internationaal opererende organisatie, die zich bezighield met XTC-handel. Sinds de start van het Nederlandse onderzoek eind juni 2001 zijn vijf inbeslagnemingen van in totaal ongeveer 200.000 XTC-tabletten verricht in Nederland en het buitenland. Deze tabletten werden via Nederland en Duitsland naar de Verenigde Staten, Spanje, Canada en Australië gesmokkeld. Dit heeft geleid tot een aanhouding in de Verenigde Staten, twee aanhoudingen in Spanje, twee in Duitsland en één aanhouding in Nederland.
De XTC-tabletten werden gesmokkeld in daarvoor geprepareerde koffers met dubbele bodem alsmede in schilderijlijsten. Bij het vervoer van de koffers werd gebruik gemaakt van koeriers. De schilderijlijsten werden als postpakket middels luchtpost verzonden naar diverse landen over de gehele wereld.

In het onderzoek is samengewerkt met Spaanse, Duitse, Israëlische, Canadese, Amerikaanse en Australische autoriteiten. In parallel lopende onderzoeken in Spanje, de Verenigde Staten en Israël zijn eerder tientallen aanhoudingen verricht.

In totaal zijn tijdens de actie op 13 september ongeveer vijftig mensen ingezet. Het Kernteam Amsterdam heeft bijstand verleend. Ook zijn politiehonden ingezet en is gebruik gemaakt van de scannerapparatuur van de douane.

De vier aangehouden verdachten zijn vrijdag 14 september voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam en in bewaring gesteld.

Deel: ' Internationale XTC bende opgerold '
Lees ook