Nederlandse Vereniging van journalisten

'Internetjournalist.nl is kenniscentrum'

Terwijl Villamedia in zwang is als het online centrum voor journalisten, geldt de onlangs geïntroduceerde website www.internetjournalist.nl als 'community' voor en door internetjournalisten.
De site is een initiatief van de NVJ?sectie internet en werd opgezet door Eric van Heeswijk. Uitgever van de jongste journalisten-community is Ren de Vree, tevens secretaris van de sectie internet: "De Internetjournalist.nl functioneert als een kenniscentrum op het gebied van techniek, video, audio, infografieken en 'geld verdienen met internet'. Bovendien wil het als platform dienen voor meningsuitwisselingen over internet."
De NVJ ziet haar sites als een proeftuin voor het observeren van de effecten van internet voor het journalistieke vak. De vereniging is echter niet prominent aanwezig op Internetjournalist.nl. "Dat hoeft ook niet. We willen mensen aantrekken die geïnteresseerd zijn in de relatie internet/journalistiek, dat kunnen leden zijn, maar ook niet-leden. De rol van de NVJ is vooral voorwaardenscheppend. We willen gelijke tred houden met de leden, of zelfs vooroplopen."

Zowel Villamedia als de Internetjournalist.nl brengen dagelijks nieuws, waarbij ook het medianieuws van Villamedia soms gerelateerd is aan internet. Toch vindt De Vree niet dat beide sites in elkaars vaarwater zitten. "De Internetjournalist kun je zien als een bijgebouw van Villamedia, maar het had ook de zolder of een vleugel kunnen zijn. Het had dus ook een rubriek binnen de 'Villa' kunnen zijn, maar met een aparte URL en vormgeving krijgt de site een eigen identiteit. De 'Villa' wordt toch al een beetje als de gevestigde orde gezien, en de uitstraling van de Internetjounalist.nl zal dynamischer zijn."

Deel: ' Internetjournalist.nl is kenniscentrum '
Lees ook