Reumafonds

Wat doet het Nationaal Reumafonds?
Persbericht

Amersfoort, 25 september 2001

Virtuele bron van informatie en onderling contact

Internetsite voor kinderen met jeugdreuma een feit

Op zaterdag 29 september aanstaande wordt in Zeist de internetsite www.pleinr.nl gelanceerd. De site, bedoeld voor kinderen met jeugdreuma in de leeftijdscategorie 8-14 jaar, kent twee doelstellingen: informatie-overdracht en het creëren van een virtuele ontmoetingsplaats. Jeugdreuma is een verzamelnaam voor chronische gewrichtsontsteking bij kinderen. De medische term luidt Juveniele Idiopatische Artritis, afgekort JIA. Het komt voor bij één op de duizend kinderen.

Een van de initiatiefnemers van de site is Jan jaap van der Net. Van der Net, als kinderfysiotherapeut werkzaam in het UMC Utrecht, is gespecialiseerd in jeugdreuma en doet al jaren onderzoek naar diverse aspecten van jeugdreuma. Als erkenning hiervoor ontving hij in 1999 de Nationale Reumaprijs: een bedrag van maar liefst fl. 50.000,-. 'Ik hoefde geen moment na te denken over de besteding van het geld: op mijn wensenlijstje stond een internetsite, speciaal voor kinderen met jeugdreuma. Kinderen met reuma bevinden zich door ziekte namelijk vaak in een sociaal isolement. Via pleinr.nl kunnen ze niet alleen informatie krijgen over de diverse aspecten van jeugdreuma, maar ook contacten opdoen met lotgenootjes. Of hun klasgenootjes deelgenoot maken. Een mooiere bestemming voor het prijzengeld kan ik niet bedenken', aldus initiator van der Net.

Tijdens de lancering op 29 september zullen twee patiëntjes, fysiek van elkaar gescheiden, via de computer contact met elkaar maken, waarmee de eerste virtuele ontmoeting een feit is. De handeling vindt plaats tijdens een internationale dag voor ouders van kinderen met reuma, op zaterdag 29 september aanstaande in conferentieoord Woudschoten te Zeist. Tijd: 13.30uur.
Hanny Weustenraad, voorzitter van de vereniging voor ouders van kinderen met JIA, blikt vast vooruit: 'Gezien de betrokkenheid van de ouders bij de ontwikkeling van de site en het feit dat de ouders ook het beheer van de site zullen verzorgen, hebben we voor deze speciale gelegenheid gekozen. We zijn trots op het resultaat en benieuwd naar de reacties van kinderen en hun ouders!'

Pleinr.nl refereert aan het schoolplein, centrale ontmoetingsplaats voor kinderen. Dit gegeven is de basis voor de opbouw en de naamgeving van de site. In het schoolgebouw kunnen kinderen een spreekbeurt over reuma volgen: wat is reuma eigenlijk en wat gebeurt er in het menselijk lichaam? Bij de basketbalpaal is informatie te vinden over sporten en bewegen, hulpmiddelen en speciale clubs. De berichtenmuur, het vriendenboekje en de kletsplek zijn bedoeld voor onderlinge contacten, ontmoetingen en informatie-uitwisseling. Uiteraard staan er ook links op de site naar diverse aan het onderwerp gerelateerde websites, zoals bijvoorbeeld www.reumadorp.nl of www.jeugdreuma.com.

De site is gemaakt door Peter Tessel, student aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, en Marlies Allewijn. Marlies is 23 jaar en reumapatiënte vanaf haar 12e jaar. Zij werkte eerder mee aan de ontwikkeling van de internetsite voor Klokhuis.


---

Deel: ' Internetsite voor kinderen met jeugdreuma gelanceerd '
Lees ook