hogeschool van amsterdam


persberichten

introductie johan cruyff university amsterdam

vandaag is de johan cruyff university amsterdam gepresenteerd, die sporters de mogelijkheid biedt tijdens of aan het eind van hun sportloopbaan zich actief voor te bereiden op een carrihre na de sport. de johan cruyff university is een initiatief van de samenwerkende partners johan cruijff, de gemeente amsterdam, het olympisch steunpunt amsterdam, de hogeschool van amsterdam en is binnen deze hogeschool gelieerd aan de voltijd-heao.

de cruyff university is in principe een voltijdopleiding, maar door de inzet van leren op afstand hoeven sporters niet fulltime bij de opleiding aanwezig te zijn. in de eerste twee jaar bedraagt de aanwezigheid gedurende 28 weken slechts 2 ` 3 dagen per week. daarna wordt deze minder. bovendien kunnen, indien nodig, aparte opleidingstrajecten voor individuele sporters worden ontwikkeld, die aansluiten bij hun trainings- en wedstrijdschema's. zo kunnen sporters voor een deel zelf bepalen wanneer en waar zij studeren, zodat zij voldoende tijd voor hun sportactiviteiten hebben.

de keuze is op amsterdam gevallen vanwege het goede topsportklimaat, het sterke olympische steunpunt, een relatief groot aantal sporters, een hogeschool die iets voor sporters wil betekenen en een actief gemeentelijk sportbeleid.

om sporters de mogelijkheid te bieden optimaal te profiteren van de kennis en ervaring die zij in de sport hebben opgedaan en de netwerken die zij hebben opgebouwd, leidt de cruyff university op voor banen in management, marketing, public relations en beleidsondersteuning binnen de sportwereld.

het opleidingsprogramma is uiterst praktisch van opzet en speelt in op de toekomstige ontwikkelingen in de beroepspraktijk van de sportwereld. vanaf de eerste dag verwerven sporters kennis en vaardigheden die bij een concrete functie horen. naarmate de studie vordert, neemt de moeilijkheidsgraad van de functies toe.

de sporters verwerven de benodigde kennis en vaardigheden via instructiecolleges, zelfstudie, speciale vaardigheidstrainingen en leren op afstand via pc en internet. de instructiecolleges en vaardigheidstrainingen zijn deels toegesneden op de sport. studenten koppelen opgedane kennis terug naar de praktijk door een presentatie bij een sportinstelling of -instantie. daarnaast maken sporters deel uit van een virtuele adviesorganisatie waarin zij de rol van adviseur op zich nemen en opdrachten uitvoeren. daarbij wordt ook samengewerkt met de cruyff university in spanje. tijdens het eerste jaar brengen studenten cases uit hun eigen sportpraktijk in. in het tweede jaar krijgen zij opdrachten van bedrijven of instellingen die zijn toegesneden op de sportwereld. het mes snijdt zo aan twee kanten: sporters verkrijgen kennis en sportgerelateerde organisaties krijgen advies.

het derde studiejaar lopen studenten stage bij een sportinstelling. in het laatste studiejaar kunnen sporters kiezen voor betaald werk of een voorbereiding op een master of doctoraal opleiding. voor goede studenten/sporters is er ook de mogelijkheid snel door te stromen naar een doctoraalprogramma of een masters degree. zie ook het verdere voorlichtingsmateriaal.

Deel: ' Introductie Johan Cruyff University Amsterdam '
Lees ook