Gemeente Zaanstad

INTRODUCTIE JUBILEUMMUNT 'ZAANSE KLOP'

Ter gelegenheid van 25 jaar Zaanstad vindt op zaterdag 20 maart a.s. de introductie van de Zaanse Klop plaats in elke voormalige Zaangemeente.
Deze betaalmunt (waarde f. 5,-) wordt in zeven verschillende versies uitgebracht en zal vanaf de dag van introductie tot en met eind september geldig betaalmiddel in Zaanstad zijn.

De introductie van de Klop zal om 14.00 uur plaatsvinden door een van de leden van het college van burgemeester en wethouders. Direct daarna zal een muntfris exemplaar van de Zaanse Klop worden overhandigd aan een inwoner van de desbetreffende voormalige gemeente die op 20 maart (of rond deze datum) de 25 jarige leeftijd heeft bereikt. De onthulling vindt plaats op de volgende locaties:

Assendelft: bij Cafe Koppie
Koog aan de Zaan: Zuideinde (Parkeerterrein Albert Heijn) Krommenie: Heiligeweg (bij de Durgsloot)
Westzaan: het Regthuijs (Kerkbuurt)
Wormerveer: Buurthuis De Lorzie (Marktplein)
Zaandam: Gedempte Gracht (t/o de Rozenhof)
Zaandijk: proeflokael De Kruis (Lagedijk)

Rond deze festiviteit vinden diverse activiteiten plaats. Er zal een ballonnenwedstrijd voor kinderen zijn (Kijk hoe ver je komt met de Zaanse Klop) en er zal een verloting van meerdere verzamelsets van de Zaanse Klop worden gehouden. Elk evenement zal muzikaal worden opgeluisterd door een drumband of fanfareorkest. Na afloop hiervan zal de stand van 25 jaar Zaanstad open blijven voor de verkoop van Zaanse Kloppen.

Het ontwerp van de gemeenschappelijke zijde van de zeven versies is ontleend aan een coupletregel van het Zaanstadlied: 'Zaanstad, Zaanstad, op van de Randstad, waar 7 harten Kloppen als 1'. Elk van de zeven voormalige gemeenten krijgt haar eigen voorzijde. Elke voorzijde toont voor deze plaats kenmerkende horizonelementen en een interpretatie van het voormalige gemeentewapen. Daarnaast toont elk van deze zijden een deel van het huidige gemeentewapen van Zaanstad die, samengevoegd, het totale gemeentewapen vormen.

De Zaanse Klop is ontworpen door de bekende muntontwerper en beeldhouwer Eric Claus. Het slaan van de munt vindt plaats bij de Nederlandse Munt in koper-nikkel, een zilverkleurige legering. Er is ook een complete verzamelset beschikbaar in FDC-kwaliteit of zilverproof, in een gelimiteerde oplage van resp. 10.000 en 1.000 stuks. Produktontwikkeling en logistieke zaken worden verzorgd door de fa. Muntpost te Elst, in opdracht van de Stichting 25 jaar Zaanstad.

Zaanstad, 16 maart 1999

Deel: ' Introductie jubileummunt 'Zaanse Klop' '
Lees ook