Euronext Amsterdam

22 Jan 2003 Introductie van opties op het aandeel Heineken Holding

Naar verwachting is het op 27 januari 2003 zover en zullen beleggers vanaf die maandag kunnen handelen in opties Heineken Holding. De koersen kunt u dan voortaan vinden via de Optiemarkt-pagina van deze website. Klik hier.

Wellicht leest u dit bericht met enige verbazing want het is toch al vele jaren mogelijk om te handelen in opties op aandelen Heineken? Dat is juist, opties op het aandeel Heineken zijn er al, maar opties op het aandeel Heineken Holding nog niet.

Opties op aandelen zijn al sinds jaar en dag populair bij beleggers. Aan welke eisen dient een aandeel, zoals Heineken Holding, eigenlijk te voldoen, wil het in aanmerking komen als onderliggende waarde voor opties? Deze eisen zijn onder andere: de hoogte van de gemiddelde jaarlijkse omzet, is de onderliggende markt `leenbaar' (dit is in het bijzonder van belang voor hedge funds en market makers in verband met het innemen van short posities), zijn voldoende partijen bereid op te treden als market maker zodat zich een liquide markt kan ontwikkelen?

Natuurlijk is het ook van belang dat een nieuw optiefonds een zinnige en levensvatbare uitbreiding is van het al bestaande spectrum aan optiefondsen. Interesse van zowel professionele- als particuliere beleggers is absoluut essentieel, zodat binnen een redelijke termijn een gezonde omzet kan ontstaan.

Het fonds Heineken Holding voldoet aan de eisen die Euronext stelt aan een optiefonds zodat niets een introductie als zodanig meer in de weg staat. Naar verwachting is het op 27 januari 2003 zover en zullen beleggers vanaf die maandag kunnen handelen in opties Heineken Holding, naast de al veel langer bestaande en gewilde opties Heineken. Het symbool voor de nieuwe optieklasse wordt HEH. De opties Heineken Holding zijn Amerikaanse stijl, dat wil zeggen dat uitoefening gedurende de hele looptijd mogelijk is en niet alleen tijdens expiratie. Afhankelijk van het type optie (call- of put) en de positie, ontvangt of levert de belegger bij uitoefening per contract 100 aandelen Heineken Holding tegen de vooraf overeengekomen uitoefenprijs.

Heineken & Heineken Holding

Op de effectenbeurs van Euronext Amsterdam staan zowel aandelen Heineken als aandelen Heineken Holding genoteerd. Wat is het verschil? Het aandeel Heineken Holding is een houdstermaatschappij van aandelen Heineken. Via een aandeel Heineken Holding koopt u dus eigenlijk, met een klein omweggetje, aandelen Heineken. Het aandeel Heineken Holding noteert op een zogeheten discount ten opzichte van het aandeel Heineken, dat wil zeggen dat het aandeel op een lagere koers noteert dan je op grond van reële economische factoren zou mogen verwachten. Interessant is dat het op een aandeel Heineken uitgekeerde dividend een-op-een wordt doorgegeven aan beleggers in het aandeel Heineken Holding. Dit betekent dus dat een belegger in het aandeel Heineken Holding percentueel gezien een hoger dividend ontvangt dan een belegger in het aandeel Heineken. Daar staat wel tegenover dat er minder omzet is in het fonds Heineken Holding waarvan de aandelen genoteerd en verhandelbaar zijn op de effectenbeurs van Euronext Amsterdam in de categorie Mid- en Smallcaps. Het aandeel Heineken behoort tot de 25 meest verhandelde Nederlandse beursfondsen en maakt om die reden deel uit van de AEX-index. Op 25 november 2002 bedroeg de slotkoers Heineken Holding EUR 27,01 en de slotkoers van Heineken EUR 36,66.

Waarom ook opties op Heineken Holding?

Wat is de reden voor de introductie van opties op het aandeel Heineken Holding? Welk voordeel heeft u, als particulier belegger bij opties op Heineken Holding, naast de al langer bestaande en zich in een gezonde belangstelling verheugende opties op het aandeel Heineken?

Opties Heineken Holding bieden de belegger de mogelijkheid om in te spelen op de koersontwikkeling van de onderliggende waarde. Door de andere aard van de onderneming loopt de koersontwikkeling van Heineken Holding niet altijd parallel aan die van het aandeel Heineken waardoor interessante strategieën mogelijk zijn.

Voor de belegger betekent de introductie van opties op het aandeel Heineken Holding een verdere vergroting van de keuzevrijheid en meer mogelijkheden om in te spelen op de koersontwikkelingen van de aandelen Heineken en Heineken Holding.

Contractspecificaties opties Heineken Holding

Symbool: HEH
Contractgrootte: 100 aandelen Heineken Holding
Valuta: EUR
Optieprijs: Premie x handelseenheid
Minimum prijsverschil: EUR 0,05
Handelsuren: 9.00 - 17.25 uur CET
Optiestijl: Amerikaans
Afloopmaanden: Initiële looptijd: 3, 6 en 9 maanden, Cyclus: januari, april, juli, oktober (`jajo'-cyclus)
Laatste handelsdag: Tot 17.25 uur CET op de derde vrijdag van elke afloopmaand. Is dit geen handelsdag, dan is de laatste handelsdag de aan deze vrijdag voorafgaande beursdag.
Rapportagelimiet: 7500 contracten
Marginpercentage publiek: 10%

Deel: ' Introductie van opties op het aandeel Heineken Holding '
Lees ook