Gemeente Amersfoort


3 januari 1999

Introductieavond "La Mama 2000" op 20 januari

Ter gelegenheid van de millenniumviering wordt er een stadsopera gehouden. In deze opera, die de titel "La Mama 2000 " heeft meegekregen, staat Amersfoort centraal. Het is de bedoeling dat de voorstelling wordt uitgevoerd door en met Amersfoorters. Op 20 januari wordt een startavond gehouden in de Flint. De avond begint om 20.00 uur.

De stadsopera La Mama vertelt het verhaal van de stad Amersfoort, de verbintenis van de inwoners met hun stad en waarom iedereen in de nacht van de millenniumwende naar de Onze Lieve Vrouwetoren moet om het magische moment mee te maken. In het verhaal is de toren de moeder (La Mama) en zijn de wijken er omheen haar kinderen. Daarom bestaat de opera uit evenveel delen als er wijken zijn. Zo is de stadskern bijvoorbeeld, de oudste zoon die in zijn latere leven bierbrouwer is geworden. De kinderen, waaronder ook stiefkinderen en geadopteerde kinderen, hebben allemaal een specifieke relatie met La Mama. In de nacht van de millenniumwende zal La Mama zich in haar ware gedaante laten zien aan de Amersfoorters. Daarom zijn alle inwoners van Amersfoort met oud en nieuw welkom bij de Onze Lieve Vrouwetoren.

Tijdens de startavond in de Flint vertelt Willem de Ridder, verhalenverteller bij de VPRO, het verhaal van La Mama. Daarna wordt gewerkt aan de voorbereiding en uitvoering van de stadsopera in delen. Het is de bedoeling dat het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de verschillende wijken. Dit betekent dat het verhaal per wijk opnieuw wordt geïnterpreteerd door een Amersfoortse tekstschrijver. Elke wijk krijgt een Amersfoortse regisseur die de opera zal instuderen. Per wijk wordt een productieteam gevormd. De opera's worden gezongen en gespeeld door amateurs; de mensen uit de wijken zelf. Het is de bedoeling dat de opera's in september tot december 1999 worden uitgevoerd in de wijken. Op oudjaarsavond toont La Mama haar ware gedaante en als afsluiting van het project is in januari 2000 een verbroederingsfeest gepland voor alle medewerkers.

Deel: ' Introductieavond stadsopera "La Mama 2000" in Amersfoort '
Lees ook