Gemeente Weert

28-06-2002

Inventarisatie kapellen, kruisen en (heiligen)beelden in Weert aangeboden

Wethouder R. van Dooren van cultuur kreeg op maandag 24 juni uit handen van voorzitter J. van Melick van de Stichting Heyerkapel een uitgebreide inventarisatie aangeboden van alle kapellen, kruisen en heiligenbeelden binnen de gemeente Weert.

Het rapport omvat 239 pagina's en geeft een goed beeld van de rijkdom aan deze kleine cultuurhistorische monumenten in Weert. Vaak is er sprake van onduidelijke eigendomssituaties. Deze inventarisatie schept in veel gevallen duidelijkheid over de verhoudingen zoals die in de kadastrale gegevens zijn vastgelegd.

Actieve groep
De Stichting Heyerkapel is een zeer actieve groep mensen die zeer betrokken is bij het onderhouden en beschrijven van kapellen en kruisen. Aanvankelijk gebeurde dit alleen binnen de voormalige gemeente Stramproy, maar geleidelijk aan heeft men de activiteiten in overleg met de gemeente uitgebreid tot het grondgebied van de hele gemeente Weert.

Boek
Directe aanleiding voor deze inventarisatie vormt de uitgave van een boek dat in het najaar van 2003 zal verschijnen over de kruisen en kapellen in Stramproy. Inhakend op de inventarisatiewerkzaamheden die hiervoor werden verricht, zijn ook de andere cultuurhistorische elementen binnen de gemeente Weert, voor zover bekend, nu in een rapport vastgelegd.

Monumentenlijst
De zo verkregen inventarisatie kan onder andere worden gebruikt door de gemeentelijke commissie Cultuurhistorie voor plaatsing van bepaalde objecten op de gemeentelijke monumentenlijst en door bijvoorbeeld studenten voor scripties of andere werkstukken met de cultuurhistorie van Weert als onderwerp. Exemplaren van het rapport liggen dan ook voor belangstellenden ter inzage bij het Gemeentearchief en het Infocentrum in de hal van het stadhuis.

Zoekwoorden:

Deel: ' Inventarisatie kapellen, kruisen en (heiligen)beelden in Weert aange.. '
Lees ook