'Investeren in tweede huis begint met verliefdheid'


Beurs Second Home International van 8-10 maart 2013, Jaarbeurs Utrecht

UTRECHT, 20130212 -- Een royaal appartement aan de Spaanse kust, een vakantiehuisje aan het Zeeuwse strand, een lodge in de Zuidafrikaanse bush of een klassiek chalet in de Oostenrijkse sneeuw. Wie wil investeren in (en droomt over) een tweede huis kan van 12 tot en met 14 oktober terecht op de beurs Second Home International, in de Utrechtse Jaarbeurs.

In een sfeervolle omgeving geven ruim 135 exposanten, van makelaar tot vakantieparken, informatie over landen, regio’s en huizen. Tijdens korte seminars horen bezoekers - naast ervaringsverhalen van ‘tweede huiskopers’ - alles over procedures, gebruiken en financiële, juridische en fiscale regels in diverse landen.

Veilige investering
Nu de consument banken en beurzen minder betrouwbaar vindt voor zijn spaargeld, investeringsbehoefte of belegging, gaat hij steeds meer op zoek naar een veilig alternatief. Dat stelt Henkjan Prins, organisator van Second Home International: “Een tweede huis is nog steeds een waardevaste bestemming en door de crisis zijn bovendien veel prijzen binnen handbereik gekomen. In Spanje bijvoorbeeld waren kortingen van meer dan 30 procent geen uitzondering. De bodem van de huizenprijzen lijkt nu bereikt en voor de tweede huiszoeker kan dit het moment zijn om te investeren in vastgoed.”

Verhuurrendement
Op de beurs Second Home International voelen verschillende typen bezoekers zich thuis, legt Prins uit. “Ten eerste de particuliere investeerder die een tweede huis zoekt om te verhuren. Een prima motivatie, want hij kan daarmee een verhuurrendement van gemiddeld 4 à 8 procent behalen. Ook belastingtechnisch gezien is verhuren een interessante bron van inkomsten. Daarnaast is er de emotionele koper. Deze is op weg naar zijn pensioen en wil een tweede woning kopen voor eigen gebruik. Hij wil de woning niet verhuren, maar wel familieleden en vrienden er ruimschoots van laten meegenieten.”

Emigratie
De derde doelgroep van Second Home International is een mix van de eerste twee: “Deze koper wil zijn tweede huis beperkt verhuren, met name in het hoogseizoen, en wil daar rendement uit halen. In het laag- en middenseizoen verblijft hij er zelf of verhuurt zijn huis aan derden. Overigens is deze benadering afhankelijk per land, want een land als Oostenrijk is natuurlijk ‘s zomers en ’s winters aantrekkelijk voor vakantiegangers. Bovendien, crisis of niet: mensen huren nog steeds een vakantiewoning. De vierde potentiële koper van een tweede huis wil graag naar het buitenland emigreren en zoekt daar een huis om zich permanent te vestigen.”

Liefde
De zoektocht naar een passend tweede huis begint bij de liefde voor een land of regio. “Dat is pure emotie,” onderstreept Prins. “Pas daarna volgt het kiezen van het type woning.” De toplanden voor een tweede huis zijn Frankrijk, Spanje, Italië, Turkije en Oostenrijk. “Ook Nederland biedt zeer interessante mogelijkheden. Denk aan de talloze recreatieparken met huizen in alle soorten en maten, in het bos, op het platteland of aan de kust.” Niet alleen de zon, ook rust en natuurschoon spelen een belangrijke rol tijdens de zoektocht naar een tweede huis. “De interesse in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten neemt elk jaar toe.”

[Beurs Second Home in Jaarbeurs Utrecht]


De beurs Second Home International is een initiatief van Fairs Consult, een dochteronderneming van Artexis, één van de grootste beursorganisatoren van Europa. Meer informatie op www.secondhome.nl.

Feiten & cijfers (o.b.v. maarteditie van Second Home):
  • Het gemiddelde aankoopbedrag van een tweede huis is €253.000,-.
  • 38% van de bezoekers wil binnen een jaar een tweede huis kopen.
  • 75% van de bezoekers verdient twee keer modaal of meer.
  • Vrijwel iedereen die in Nederland een tweede huis wil kopen komt naar de Second Home International beurs.
  • Gebruik tweede huis: 63% wil de tweede woning gebruiken voor vakantiedoeleinden, 40% voor verhuur, 30% zoekt een tweede woning voor permanente bewoning, 23% voor beleggingskansen.


Deel: ' 'Investeren in tweede huis begint met verliefdheid' '
Lees ook