iOS 8: Een nieuwe generatie apps en games staat ons te wachten


Amsterdam, 20140915 -- Komende woensdag rolt Apple iOS 8 uit. Apple noemt het de belangrijkste iOS-release tot nu toe. Volgens Apple kunnen we dankzij iOS 8 over niet al te lange tijd een nieuwe generatie apps en games verwachten. Welke nieuwe toepassingen brengt iOS 8 met zich mee dat Apple deze uitspraak doet? Appyourservice.nl wijst 8 tools aan die ervoor zorgen dat app ontwikkelaars de komende tijd volop aan de slag kunnen.

1. Swift

Een nieuwe toepassing van iOS8 die er direct uitspringt voor ontwikkelaars is Swift. Dit is een gloednieuwe programmeertaal en is een alternatief voor Objective-C. Apple claimt dat Swift 3,9 keer sneller is dan Python en naar Objective-C gebruikt kan worden. Apple wil met de nieuwe programmeertaal het makkelijker maken om simpele code te genereren die vrijwel hetzelfde doe

2. Touch ID

Met de iPhone 5s werd de technologie Touch ID geïntroduceerd. Hiermee werd het mogelijk om via jouw vingerafdruk je iPhone te ontgrendelen en aankopen in de App Store te doen. Met iOS 8 stelt Apple dit ook open voor andere apps. Zo zou je in de toekomst bijvoorbeeld via jouw vingerafdruk in kunnen loggen om mobiel te bankieren bij je bank. Voor app ontwikkelaars een interessante gedachte om over deze nieuwe toepassing na te denken. Als ontwikkelaar krijg je geen toegang tot de vingerafdrukgegevens zelf. Een voorproefje van deze toepassing laten de ontwikkelaars van de app 1Password zien.

3. PhotoKit

Ontwikkelaars krijgen met iOS 8 ook toegang tot PhotoKit. Met deze tool zijn ontwikkelaars in staat om fotobewerking aan te kunnen bieden in hun apps. Bovendien zal de foto-app gekoppeld worden aan iCloud waardoor foto’s automatisch op alle apparaten met dat iCloud-account beschikbaar zijn.

4. CloudKit

Met CloudKit kunnen ontwikkelaars hun databases, documenten en dergelijke opslaan bij Apple, zonder dat de ontwikkelaar zelf serverkosten hoeft te betalen. CloudKit kan goed gebruikt worden om data tussen verschillende devices (bijvoorbeeld tussen iPhone en Mac) uit te wisselen. De dienst is gratis, maar iedere app die gebruik maakt van CloudKit krijgt een standaard hoeveelheid data-opslag en bandbreedte. Wanneer men over deze limiet heengaat moet er wel betaald worden.

5. Camera-API
Is de camera functie een belangrijk onderdeel binnen jouw app? Dan is deze toepassing van grote meerwaarde voor jou als ontwikkelaar. Met deze toepassing is het namelijk mogelijk om de standaard camera aan te passen binnen je app. Zo kan je bijvoorbeeld de belichting, focus en witbalans precies aanpassen wat goed is voor jouw app.

Games

We benoemden al eerder dat Apple ook op gebied van games een nieuwe generatie apps verwacht. De reden dat Apple dit zo uitdrukkelijk benoemd is vanwege een drietal nieuwe toepassingen die Apple met iOS 8 lanceert.

6. SpriteKit

Deze tool zorgt ervoor dat ontwikkelaars geavanceerde, energiezuinige 2D-games kunnen maken. Zo belooft Apple dat gamepersonages natuurlijker bewegen. Daarnaast kunnen ontwikkelaars makkelijker krachtvelden toevoegen, problemen opsporen en nieuwe bliksemeffecten creëren.

7. SceneKit

Waar SpriteKit voor-2D games is ontwikkeld, legt SceneKit de nadruk op 3D-games. Zo bevat deze kit diverse mogelijkheden om eenvoudig scripts te schrijven voor acties van 3D-objecten. Het voordeel is dat SceneKit geïntegreerd is met SpriteKit waardoor ontwikkelaars beide mogelijkheden kunnen benutten in hun 3D-games.

8. Metal

Metal is een nieuwe technologie voor ontwikkelaars waarmee het uiterste gehaald kan worden uit de A7-chip. De iPhone 5S werd voor het eerst met de A7 chip uitgerust en bevat een 64 bits-processor. Deze processors kunnen meer geheugen aansturen. Doordat Metal geoptimaliseerd is voor deze chip zullen de grafische processor en systeemprocessor optimaal kunnen presteren.

De bal ligt bij app ontwikkelaars

Bovengenoemde nieuwe toepassingen zijn vooral van belang voor ontwikkelaars. Uiteindelijk maken zij de apps voor gebruikers. Dat dit voor veel nieuwe toepassingen kan zorgen is duidelijk. Want we hebben het nog geeneens gehad over toepassingen als AirDrop, iMessage, Family Sharing, HealthKit, HomeKit, Quicktype en Spotlight.

Niet voor niets noemt Apple iOS 8 het meest geavanceerde mobiele besturingssysteem ter wereld. De update zorgt voor talloze nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars, en dus ook voor de gebruikers. Apple heeft de nieuwe mogelijkheden gecreëerd. De bal ligt nu bij app ontwikkelaars.


Deel: ' iOS 8 Een nieuwe generatie apps en games staat ons te wachten '
Lees ook