Unicef

Irak: Unicef geeft noodhulp aan kinderen

Den Haag, 24 maart 2003 - Ondanks de bombardementen, is Unicef er het afgelopen weekeinde in geslaagd om 900 kinderen in tehuizen in Bagdad en Karbala van voedselhulp en dekens te voorzien. Ook zijn 26.000 zuiveringstabletten voor schoon drinkwater geleverd voor de inwoners van Bagdad. Daarnaast gaan de voorbereidingen voor de hulp aan mogelijke vluchtelingen in onder meer Iran en Syrië door. De Nederlandse directeur van Unicef Irak, Carel de Rooy, houdt vanuit het Unicef-kantoor in Amman (Jordanië) dagelijks contact met de 160 Iraakse medewerkers van Unicef die nog in Irak zijn. Deze Iraakse medewerkers ontvingen afgelopen weekeinde signalen dat 900 wezen en kinderen met een handicap in totaal 6 tehuizen in Bagdad en Karbala (ten zuidwesten van de hoofdstad) dringend voedselhulp nodig hadden. De tehuizen zijn volledig afhankelijk van voedselhulp door de overheid; deze hulp is nu weggevallen. Unicef heeft rijst, meel en eiwitrijke biscuits voor kinderen kunnen leveren; ook zijn dekens gebracht.

Het realiseren van een blijvende beschikbaarheid van schoon drinkwater is een grote zorg van Unicef. Tot het uitbreken van de oorlog heeft Unicef meegewerkt aan het gebruiksklaar maken van noodgeneratoren voor het water- en rioleringssysteem van Bagdad. Het VN-Kinderfonds heeft verder 26.000 waterzuiveringstabletten geleverd voor waterzuivering in Bagdad. Schoon water is letterlijk van levensbelang voor baby's en kinderen; met name ondervoede kinderen lopen risico. Als hun voedsel moet worden bereid met vuil water, lopen zij een grote kans op diarree en daarmee op overlijden door uitdroging.

In de buurlanden treft Unicef, samen met andere VN-organisaties en internationale hulporganisaties, voorbereidingen voor een mogelijke vluchtelingenstroom. In Syrië worden voorbereidingen voor drie kampen getroffen, net als in Iran. Unicef kan daar op korte termijn latrines voor 30.000 mensen leveren en 150.000 mensen van veilig drinkwater voorzien.

Carol Bellamy, internationaal directeur van het VN-Kinderfonds, meldde afgelopen week diep bezorgd te zijn over de gevolgen van oorlog voor de kinderen en vrouwen in Irak. De kinderen in Irak zijn zeer kwetsbaar, aldus Bellamy: ruim 1 miljoen kinderen onder vijf jaar zijn ondervoed, en daarmee extra vatbaar voor ziektes. Bellamy riep alle partijen in de oorlog op om van de veiligheid van kinderen een prioriteit te maken.

Deel: ' Irak Unicef geeft noodhulp aan kinderen '
Lees ook