Is dit het einde van de dieselauto in Europa?


UTRECHT, 20160323 -- Het dieselschandaal van Volkswagen is eind vorig jaar uitgebreid in het nieuws geweest. In de Verenigde Staten was de dieselauto al minder populair, maar na het dieselschandaal zijn de verkopen daar enorm gedaald. Deze ontwikkeling werkt zijn weg naar Europa, ook hier wordt een daling in het aantal verkopen van dieselauto’s verwacht. Sum.nl zet dit op en rijtje.

De reputatie van dieselauto’s blijkt sterk gedaald. Dit is een nawerking uit eind 2015, toen bekend werd dat Volkswagen fraudeerde met de uitstoot van hun dieselauto’s. In de Verenigde Staten blijkt de verkoop van dieselauto’s sindsdien volledig ingestort. De Amerikanen waren nooit grote bewonderaars van dieselmotoren, maar het vertrouwen is bij de consument nu volledig weggeëbd.

In Europa was dit anders. Door de lage belastingen was de diesel lange tijd de best verkochte motor. Nu dit schandaal aan het licht is gekomen, blijken ook de Europeanen het vertrouwen in de dieselmotoren te verliezen. Sum.nl ziet deze ontwikkeling echter nog niet in Nederland naar voren komen. Uit hun vergelijkingstool blijkt dat nog evenveel verzekeringen voor dieselauto’s zijn vergeleken en afgesloten als voorheen.

In Nederland riep GroenLinks op om de verkoop van nieuwe Volkswagens voorlopig stil te leggen. Aan deze oproep is geen gehoor gegeven waardoor Volkswagen op de Nederlandse markt nog steeds is toegestaan. Volkswagen zag echter wel haar verkoopcijfers dalen met 4,8 procent. Tevens blijkt uit cijfers van het CBS dat het wegverkeer voor autodiesel in het laatste kwartaal van 2015 met 5 procent in volume is gedaald.

Ondanks dat Sum nog geen dalende cijfers voor dieselauto’s in Nederland heeft zien terugkomen, voorspelt Sum.nl een lichte daling in verkopen in 2016. Ten eerste zal het Volkswagen schandaal nog zijn nawerking hebben op de verkoop van Volkswagen dieselvoertuigen. Ten tweede bestaat er een toenemende populariteit van elektrische auto’s, die de verkoop van brandstofauto’s zal doen verminderen. Al zal de dieselauto voorlopig nog in het straatbeeld te zien blijven.


Deel: ' Is dit het einde van de dieselauto in Europa? '
Lees ook