International Data Corporation Benelux

IDC PRESS RELEASE


ISDN en hoge snelheid data communicatie diensten zijn de snelst groeiende sectoren in de Belgische telecommunicatie diensten markt

IDC Rapport: The Belgian Telecommunications Services Market & Trends 1997 - 2002

View Table of Contents Report (PDF) | Request more info / Order report

Amsterdam, 22 juni 1999 - IDC verwacht dat de totale Belgische telecommunicatie diensten markt zal groeien van BF 128 miljard in 1997 tot BF 165 miljard in 2002. Het jaarlijkse groei percentage in deze markt zal toenemen van 4% in 1997 tot 6% in 2000 en in 2002 terug vallen naar 5%. Deze groei ligt iets boven het Europese gemiddelde. De zakelijke markt en de consumenten markt hadden in 1997 ongeveer een gelijk aandeel in de totale Belgische telecommunicatie markt. Het is echter de verwachting dat de zakelijke markt in het jaar 2002 groter zal zijn dan de consumenten markt.

In de loop van 1998 is het aantal installed base ISDN kanalen in België toegenomen met 76% tot 471.000 kanalen. IDC verwacht dat deze groei door zal zetten gedurende de periode tot 2002. Verder verwacht IDC dat ATM een belangrijk groeisegment zal zijn. Er zal een verschuiving plaatsvinden van meer traditionele diensten als X.25 naar geavanceerdere diensten als frame relay en ATM. De verwachting is dat de groei in huurlijnen slechts klein zijn.

Belgium - PSTN Lines and ISDN Channels

Sinds de liberalisering van de Belgische telecommunicatie markt zijn er verschillende nieuwe spelers op deze markt gekomen. Tot nu toe heeft het Belgische Instituut voor Post en Telecommunicatie 20 spraak licenties en 21 infrastructuur licenties gegeven aan in totaal 28 bedrijven.

Ondanks de toenemende concurrentie heeft Belgacom nog steeds het grootste marktaandeel. Dit marktaandeel verschilt wel enigszins in de diverse marktsegmenten. In het traditionele data communicatie segment, zoals huurlijnen en X.25, heeft Belgacom nog veruit het grootste marktaandeel, maar de nieuwkomers op de markt hebben al een aanzienlijk marktaandeel bemachtigd in de meer geavanceerde data communicatie segmenten, zoals frame relay en ATM. Slechts een klein aantal bedrijven richten zich op de consumenten markt. De bedrijven die dat wel doen, bieden voornamelijk telefoondiensten door middel van carrier select codes en / of telefoonkaarten.

Onder andere door de liberalisatie van de markt en de toenemende concurrentie zijn er verschillende nieuwe diensten geïntroduceerd in de Belgische markt. In het rapport wordt specifiek aandacht geschonken aan IP VPN diensten, de integratie van vaste en mobiele diensten en ADSL diensten.

Wat de regelgeving betreft, is er een aantal zaken dat aandacht verdient. De twee belangrijkste zijn de introductie van nummerportabiliteit en de interconnectie voorwaarden en tarieven. Deze twee factoren zijn vooralsnog belangrijke barrières voor de concurrentie op de Belgische telecommarkt. Ook in de ogen van de Europese commissie loopt België achter in het aanpassen van de wetgeving.

Volgens een Europees onderzoek onder zakelijke eindgebruikers, wordt het meeste WAN verkeer nog steeds gedragen door leased lines. Er is echter wel een verschuiving te zien naar meer geavanceerde publieke data diensten. De hoogste prioriteit met betrekking tot het WAN ligt bij het reduceren van de WAN kosten en het vergroten van de WAN capaciteit.

Most important WAN priority for the next year in Belgium

Over IDC

International Data Corporation (IDC) is een leidinggevend ICT onderzoeksbureau met een wereldwijd netwerk van 500+ analisten in meer dan 40 landen. Zij maakt gebruik van consistente definities, standaards en methoden voor het leveren van nauwkeurige business intelligence op het gebied van wereldwijde IT trends, markten, produkten, leveranciers, prijzen en geografieen.

Met expertise in klantenbehoeften, hardware, software, services en e-commerce levert IDC empirische en kwalitatieve informatie voor het samenstellen van realistische assessments van de eisen van klanten en de toekomstige marktgroei. IDC voert meer dan 200.000 gebruikersonderzoeken uit, inclusief de continue lopende Global IT Survey die de klanten behoeften en bestedingen in 11 verticale markten in 13 landen, waaronder Belgie en Nederland onderzoekt.

IDCs global website op
https://www.idc.com bevat een database waarin alle wereldwijde en regionale onderzoeken, bulletins etc. opgezocht kunnen worden. Voor lokale Nederlandse onderzoeken, recente ontwikkelingen en persberichten wordt verwezen naar IDCs Benelux Web site op https://www.idcresearch.nl. IDC is onderdeel van de Internationale Data Group (IDG). s Werelds grootste IT uitgeverij met meer dan 2000 gespecialiseerde IT journalisten.

# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

View Table of Contents Report (PDF) | Request more info / Order report

Of neem contact op met:

IDC Benelux
Sales & Marketing
CustomerSupport@IDCresearch.nl
A. Fokkerweg 1
1059 CM Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 - 20 - 669 27 21
Fax: +31 - 20 - 617 55 66

IDC Benelux
CustomerSupport@IDCresearch.be
29 Avenue Louis Gribaumont
B-1150 Brussels
Belgium
Tel: +32 - 2 - 779 46 04
Fax: +32 - 2 - 779 46 05


© Copyright International Data Corporation, 1999. Unauthorized use is strictly forbidden.

Deel: ' ISDN en hoge snelheid data snelst groeiend in Belgie '
Lees ook