Stichting Keizorg


PERSBERICHT
Italiaanse vakantieweek voor bewoners van Verpleeghuiszorg De Lichtenberg.

Acht bewoners van Verpleeghuiszorg De Lichtenberg hebben een heerlijke vakantie in huis, naar Italië achter de rug. Vanuit het verpleeghuis hebben zij Italiaanse sferen geproefd, en tegelijk de goede zorg van het verpleeghuis ontvangen.

Wat is het toch heerlijk om op vakantie te gaan. Even weg van alle dagelijkse beslommeringen. Drie weken lang aan het strand liggen, een trektocht in de bergen maken, lekker in Nederland blijven of juist naar Azië of Afrika gaan. Wie wil dat niet?

Maar ... onbekommerd met vakantie gaan is niet voor iedereen even makkelijk. Als je wat ouder wordt, wil het lichaam soms niet meer wat je zelf nog wilt. Dan gaan vakanties met een heleboel rompslomp gepaard en blijf je daarom liever thuis. In Amersfoort is in Verpleeghuiszorg De Lichtenberg, onderdeel van Stichting Keizorg, is een goede oplossing gevonden voor dit probleem. Voor de acht bewoners van de Eikenhofsuite werd voor het derde opeenvolgende jaar een vakantieweek in eigen huis georganiseerd. De bewoner is lekker thuis, en kan genieten van alles wat een vakantie zo fijn maakt. Daarbij staat jaarlijks één land centraal, dit jaar was dat Italië.

In de weken voorafgaand aan de vakantie waren de nodige voorbereidingen al getroffen door bewoners en medewerkers. Versieringen waren gemaakt om de afdeling op te fleuren, de bewoners hadden menukaarten en placemats in Italiaanse stijl gemaakt en elke bewoner kreeg een boekje met daarin het programma voor de hele vakantieweek.

Op maandag begon de vakantie in Rome met een feestelijk ontbijt, met Italiaanse broodjes, kaas en vleeswaren. Hierdoor was iedereen meteen in vakantiestemming. In de loop van de ochtend kreeg iedereen een lekker kopje cappuccino. Met een Italiaans pastagerecht werd het middagmaal in stijl genoten. Later brachten twee muzikanten allerlei Italiaanse muziek ten gehore. Na een broodbuffet konden de bewoners 's avonds kijken naar de Italiaanse speelfilm Una giornata particolare.

De volgende bestemming was Verona, op dinsdag. De bewoners kregen uitleg over het religieuze leven in Italië van een geestelijk verzorger. Na het middageten was het mogelijk te proeven van een aantal Italiaanse wijnen. Hieruit bleek dat Italiaanse wijnen zeer smaakvol zijn. Veel bewoners kenden tot nu toe alleen Franse wijn, maar nu weten bewoners en medewerkers dat de Sangiovese een lekkere rode wijn is en de Trebbiano een frisse witte wijn. Gelukkig was iedereen 's avonds nog fit genoeg om nog van een opera te kunnen genieten. Dat was immers de voornaamste reden waarom Verona als bestemming was gekozen.

En de reis ging verder. Op woensdag werd Pisa bezocht. Hier speelden bewoners en medewerkers het spel De toren van Pisa, zeer vermakelijk en ook behoorlijk lastig! Ook werd een film over Pisa vertoond, met daarin volop aandacht voor de scheve toren. Uit de film bleek dat Pisa naast de scheve toren ook een heel mooi centrum heeft, met betoverende straatjes en prachtige paleizen. Die middag werd een pizza gegeten in Pisa.

Het einde van de vakantie begon al te naderen toen de groep donderdag Florence aandeed. Met de video konden de bewoners genieten van alle pracht en praal van deze stad, die de meeste kunstschatten in Italië heeft. Het was ook een sportieve dag, in de middag kwam de fysiotherapeut op bezoek. Italië is natuurlijk een geweldig sportland met veel bekende wielrenners, volleyballers, atleten, zwemmers en voetballers. De fysiotherapeut had een voetbalspel meegebracht, compleet met shirtjes, petjes en sportvoeding. De sportvoeding was overigens van tevoren wel getest om zeker te zijn dat er geen nandrolon in zat. "Je kunt tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn", zo was zijn opvatting. Na deze sportieve middag konden de bewoners genieten van zelfgemaakte Toscaanse vissoep.

Voordat iedereen weer naar huis ging, werd op vrijdag eerst nog een bezoek aan Milaan gebracht. Na het ontbijt konden de bewoners de video-opnames bekijken die gedurende de vakantieweek waren gemaakt. Het zag er allemaal gezellig uit, met vooral een heleboel lachende gezichten. Iedereen had het enorm naar zijn zin. De vakantie werd 's avonds afgesloten met een groot buffet voor de bewoners en hun familieleden. Dit buffet, geserveerd in het restaurant van Verpleeghuiszorg De Lichtenberg, bestond uit allerlei smakelijke Italiaanse hapjes. Het buffet bood ook de gelegenheid om nog eens na te praten over de vakantieweek. De bewoners en hun familie waren vol lof. Zeer gewaardeerd werd dat de bewoners betrokken werden bij het plannen maken voor en uitvoeren van de vakantie. Een bewoner noemde de verzorgenden "onze witte engelen". Een familielid bracht haar indruk als volgt onder woorden:" Je hoort zo vaak negatieve verhalen over verpleeghuizen, maar voor jullie hebben we niets dan lof. Onze moeder is hier in goede handen en dat is een prettige gedachte."

Al met al was de vakantieweek goed geslaagd. Nu wordt weer nagedacht over welk land de bewoners van Verpleeghuiszorg De Lichtenberg volgend jaar gaan bezoeken.

Deel: ' Italiaanse vakantie bewoners Verpleeghuiszorg Lichtenberg '
Lees ook