PERSBERICHT - 06 DECEMBER 1999

Jaar van Parken en Tuinen in Ardennen en Brussel

België stelt z'n groene schatkamer open

In de Ardennen en Brussel krijgen de parken en tuinen in 2000 alle aandacht. Beroemde tuinen, verborgen tuinen, lieflijke tuinen, kasteeltuinen, abdijtuinen en natuurparken in de Ardennen, ze staan allemaal kort beschreven in een handige brochure.

Ook de stadsparken en groene juweeltjes van Brussel werden in het boekje opgenomen. Op veel plaatsen worden gedurende het hele jaar speciale evenementen georganiseerd die ook allemaal in het gidsje worden vermeld.

Juist in deze tijd, nu tuinieren een trend is als nooit tevoren, zullen de tuinen in België de belangstelling hebben van velen. Slechts op enkele uren rijden van thuis bevindt zich voor de Nederlander als het ware een groene schatkamer. Liefhebbers van tuinen komen er aan hun trekken maar ook liefhebbers van kasteeltjes en fraaie buitens moeten dit jaar niet aan hun neus voorbij laten gaan. Een lukrake greep uit het aanbod levert het volgende resultaat op:

Tuin van Erasmushuis

In het Brusselse Anderlecht ligt het Erasmusmuseum, gevestigd in een goed bewaard 15de eeuws huis waarin Erasmus enkele jaren verbleef. Op basis van gravures en tekeningen uit zijn tijd werd de 15de eeuwse tuin geheel gerestaureerd. Gesnoeide buxus, fruitbomen, waterpartijen en potten vormen een geometrische compositie. De kruiden die Erasmus gebruikte tegen zijn vele kwaaltjes staan ook in de tuin.

Wandelen in tuinen van La Hulpe

Temidden van 220 ha bos ligt het kasteel van Béthune uit 1842. Juist naast het kasteel ligt een Franse tuin en staan diverse beelden. De rest van het park heeft meer de allure van een Engelse landschapstuin met waterpartijen, grasvelden en bomen. Flora en fauna zijn zeer rijk en het park is dan ook goed bekend bij natuurliefhebbers en wandelaars. Het kasteel is niet toegankelijk.

Tropische vogels in het park van Cambron

Een muur van 3 kilometer, de toren van de abdijkerk, een monumentale trap, de crypte en enkele ruïnes zijn overblijfselen van een cisterciënzer abdij uit de middeleeuwen. De muur beschermt nu het 52 ha grote domein dat sinds 1990 een vogelpark annex botanische tuin is, Parc Paradisio. 2500 vogels in zeer grote volières (de bezoeker loopt zelf in de volière tussen de vogels door), meer dan 80.000 planten en bloemen van over de hele wereld en kassen met subtropische en tropische planten. Een 'klein' exotisch paradijs middenin de provincie Henegouwen.

Watertuin van Annevoie

Een bijzondere kasteeltuin die men eigenlijk watertuin zou moeten noemen. Overal spetteren fonteintjes en stromen beekjes, zonder dat er een spatje elektriciteit aan te pas komt. De tuinarchitect maakte handig gebruik van de natuurlijke hoogteverschillen en ontwierp een ingenieus systeem waardoor het water blijft stromen. De tuin bestaat grotendeels uit bomen en beukhagen en heeft prachtige doorkijkjes en onverwachte verborgen hoekjes met her en der een beeld. In het theehuis wordt thee/koffie en gebak geserveerd en in de zomermaanden kan men in de voormalige stallen luisteren naar een concert van kamermuziek. Gedurende het jaar van Parken en Tuinen staan er twee exposities op het programma. Het kasteel dateert uit de 18de eeuw en wordt nog altijd bewoond door de familie de Montpellier.

Een snoeikunstenaar in Durbuy

In Durbuy, het kleinste stadje van België, ligt sinds 1997 een park met meer dan 250 gesnoeide buxusstruiken. Krokodillen, Manneken Pis, het lelijke eendje,... Eigenaar Navez begon ooit in zijn eigen tuin met het bedenken en maken van vormen en het resultaat is nu permanent te zien in Durbuy. De struiken zijn gemiddeld 70 jaar oud en men doet er ongeveer 20 jaar over om een plant goed in vorm te krijgen.

Informatie:
het programmaboekje van 'Jaar 2000, Parken en Tuinen in Ardennen en Brussel' is verkrijgbaar tegen betaling van portokosten bij:

Het Belgisch Verkeersbureau voor de Ardennen en Brussel Kennemerplein 3

2011 MH Haarlem
tel consument 0900-2020107

Deel: ' Jaar van parken en tuinen in Belgie '
Lees ook