Hoefnet

Jaargang 2000: zestien nieuwe NRPS-hengsten

ERMELO - De in alle opzichten geslaagde Hengstenkeuring/-Showdag van het Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek (NRPS) heeft zaterdag 29 januari zestien nieuw goedgekeurde c.q. erkende hengsten opgeleverd. Het betreft tien rijpaardhengsten grote maat, vier rijpony's en twee rijpaarden kleine maat. Van alle drie de fokrichtingen werd een keuringskampioen aangewezen. Naast de derde bezichtiging en het aanwijzen van de nieuwe jaargang gaven vrijwel alle reeds eerder goedgekeurde en erkende hengsten acte de presence in een doorlopende show, waar een record aantal bezoekers op af was gekomen.

Op één na voldeden alle in november (en in december tijdens de na-voorselecties) aangewezen hengsten aan de gestelde veterinaire eisen en kwamen dus naar Ermelo voor het definitieve oordeel. Bovendien had de jury in een speciale nakeuring nog een geïmporteerde hengst aangewezen. De hengstenkeuringscommissie had zodoende keuze uit zeventien rijpaardhengsten grote maat. Daarvan werd de machtig dravende Jorlando tot kampioen uitgeroepen, een zoon van Jetset-D uit een merrie van Clavecimbel, gefokt door N.J.M. Geelen in Hunsel en eigendom van mw. A. van Olst in Den Hout. Goedkeuring kregen verder de volgende hengsten: Alberto (Animo x Calypso) van M.A.C. Oostendorp in Oudewater, een bruine hengst die ook mocht terugkomen voor de kampioenskeuring, evenals als de schimmel Calidos (Calido x Lincoln), gefokt in Duitsland door J. Jürgens in Trennewirth en eigendom van J. van Uytert, Heerewaarden; Cote d'Or (Come On x Abgar xx), fokker Stal Roelofs in Den Ham en eigenaar A.M. Bekkers in Eindhoven; Jafar (Jazz z Rossini), gefokt door de gebr. M. en P. van Doorn in Veenendaal en eigendom van A. Valk, Gorinchem; Liberty Light, een zoon van de onlangs gestorven Livingstone uit een merrie van Pion, fokker en eigenaar fam. Buteyn-van Goudswaard in Nisse; Parlando (TCN Partout x Uniform), fokker T. Lijbers in Kootwijkerbroek en eigendom van De Nieuwe Heuvel in Lunteren en E. Constant in Wijdewormer; Solied (Sultano x Gabor), fokker H. van den Heuvel in Erp en eigenaar H. Janssen en J. Timmers in Venhorst; en Corronell (Corrado I x Silvester), fokker J. Magens te Ottenbütel (D) en eigenaar Stoeterij Bonsel in Baarlo. Erkend werd de BWP-goedgekeurde, 4-jarige Sunlight van de Zuuthoeve (Lux Z x Ramiro), gefokt door R. Vets in Lier en eigendom van J. Achten te Bocholt, beiden in België.

Rijpony's en kleine maat
Bij de pony's waren de kampioensversierselen voor Manpower (Marieton's Jasper x Purpur ox), fokker J.L. Mellema te Niebert, eig. R.E.D. Brongers in Opeinde. Verder wees de jury aan de Z-springpony Kanshebber, zoon van Krimh ox en de Europees kampioen springen 1986 bij de pony's Daisy Brown (v. Kebir II ox), fokker W. Versteeg te Barneveld en eigenaar mw. I. Majoor in Nijkerk; Nathan (Nieuwmoed's Erasco x Mufaq ox), fokker E. Stokkers in Geesteren en eigenaar Mts. Jurrius te Vorden; en Nobility, die 6 jaar is en Z2-dressuur, M-springen en Z-samengesteld loopt. Nobility stamt van Nucari uit een merrie van Dijkzicht's Rissaz, is gefokt door mw. R.B.I.M. Dierickx in Otterlo, terwijl mw. M.G.F. Goedkoop uit Leusden de eigenaresse is. Aanvoerder van de kleine maat rijpaardhengsten, in de sport E-pony's genoemd, was de stekelharige vos Harold Wilgenhorst (Heroij ox x Baccarat ox) van G. Hilhorst te Eemnes. Daarnaast werd goedgekeurd de schimmel Kierow van Klaverborch (Karnaval ox x Mufaq ox), gefokt door G. Schwieters in Nieuw-Schoonebeek en eigendom van J. Spakman in Holten. Ook deze hengst is zes jaar en loopt in de sport: M-springen en MI dressuur.

Showdag
Alle andere aanwezige hengsten lieten zich goed zien en werden voor één of meerdere jaren goedgekeurd. De rijponyhengst Casper van B. van Mierlo in Koningslust kreeg het predikaat preferent toegekend op grond van de kwaliteit van zijn nakomelingen. Aan het eind van de drukbezochte dag maakte voorzitter J. Arissen bekend dat merrie-eigenaar/fokker H. Wullink in Harfsen door het bestuur tot de NRPS-Paardenman van het Jaar 1999 is gekozen.

©Hoefnet 2000

Deel: ' Jaargang 2000 zestien nieuwe NRPS-hengsten '
Lees ook