27-01-1999

Jaarlijkse Innovatieprijzen SEE uitgereikt

ROTTERDAM - Soms is het verstandiger een grootscheepse herontwikkeling van een machine, in dit geval een deegverdeel- en opbolmachine voor brood, voor enige tijd uit te stellen omdat het teveel risico voor het bedrijf als geheel met zich meebrengt. Onderzoek van de Delftse Anke Kersten-Houwer, studente Industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft toonde dit aan. In plaats van deze herontwikkeling adviseerde zij het bedrijf Blom Food Equipment te Maassluis zich te richten op revisie van oudere machines.

Anke Kersten liep in het programma Student Enterprise Experience (SEE) 1998 stage bij de machinefabrikant en zij won met dit onderzoek de hoofdprijs in de landelijke finale van de SEE-innovatiewedstrijd. Aan de prijs is een geldbedrag en een reis voor twee personen naar Londen verbonden.

De voorzitter van de jury, drs. E.J.C. Ottevanger, directeur van specialistisch innovatiecentrum ID-NL Groep, toonde zich tijdens de prijsuitreiking in De Doelen in Rotterdam enthousiast over de kwaliteit van het SEE-programma en onderstreepte het belang van dit soort initiatieven voor het midden- en klein bedrijf.

SEE, is een programma dat als doel heeft studenten en ondernemers uit het innovatieve midden- en kleinbedrijf nader tot elkaar te brengen ten einde wederzijdse kennis en ervaring te gebruiken. Studenten hebben de mogelijkheid om in circa drie maanden in het kader van een SEE-stage een technisch of een bedrijfskundig probleem op te lossen en daarover verslag te doen.

SEE is een initiatief van Shell Nederland B.V. met ondersteuning van Syntens (voormalige InnovatieCentra en IMK Voorlichting). Het afgelopen jaar hebben 65 studenten (in 1997 waren dat er 50) aan de wedstrijd deelgenomen. Na een voorselectie door Syntens werden voor de finale vijf studenten uitgekozen voor een presentatie van hun project. De prijzen werden uitgereikt door mr. J.H. Schraven, president-directeur van Shell Nederland B.V.

Naast Anke Kersten waren de overige genomineerden: Henk van den Brink, Technische Universiteit Delft met een onderzoek bij de firma Crycle Cryogenic te Leimuiden naar temperatuur- en drukgedrag bij snijden en reinigen door gebruikmaking van vloeibare stikstof (tweede prijs), Frank Zaayer, Technische Universiteit Delft met marktonderzoek voor een nieuwe productlijn van bewegwijzeringssystemen en naamborden bij de firma Nijman in Haarlem (aanmoedigingsprijs), Ruud van Hal, Erasmus Universiteit Rotterdam voor wereldwijd marktonderzoek op het gebied van drainagebuizen en -filters in zoute gebieden voor de firma Horman Drainagefilter in 's Gravendeel (aanmoedigingsprijs), Bas Peeters, Tecnische Hogeschool Rijswijk, afdeling Werktuigbouw, voor de productontwikkeling van een rugzak voor blikjes frisdrank en bier te gebruiken bij de catering van grote evenementen zoals popconcerten voor de firma Moonwalker te Den Haag (aanmoedigingsprijs).

De criteria waarop de studenten zijn beoordeeld waren onder meer de commerciële waarde van het project voor het bedrijf, de mate van creativiteit, de originaliteit en inventiviteit en de kwaliteit van het geschreven rapport. De studenten konden tijdens hun stage een beroep doen op ondersteuning van mentoren en adviseurs van Shell en Syntens.

In de jury hadden naast voorzitter Ottevanger zitting mevrouw S. M. Dekker, directeur van de Algemene Werkgeversvereniging AWVN), prof. ir. J. Kristinsson, winnaar van de Koninklijke/Shell Prijs voor Duurzame Ontwikkeling en Energie 1998 en ir. O. Willemse, winnaar van de SEE-hoofdprijs 1997.

Deel: ' Jaarlijkse Innovatieprijzen SEE uitgereikt '
Lees ook