Carros

Jaguar XJ Saloon is Jaguars anderhalfmiljoenste auto

Succesvolle XJ Serie de basis onder de groei en huidige positie van Jaguar Cars

(30 juli 2001)

In jaguar Cars' fameuze fabriek (in Browns Lane, Coventry) rolde onlangs met veel feestelijk vertoon de anderhalfmiljoenste Jaguar van de productielijn: een Jaguar XJ Saloon. De auto wordt via een landelijke telefooncampagne verloot ten behoeve van een fonds voor mede-werkers in de Britse auto-industrie. Dat er sinds 1931 anderhalf miljoen Jaguars zijn gebouwd zegt veel over het succes en over de exclusiviteit van het merk. De mijlpaal is extra bijzonder omdat de Jaguar XJ Serie, met sinds 1968 meer dan 800.000 gebouwde exemplaren, een cruciale bijdrage aan jaguars succes leverde en nog altijd levert, en omdat inmiddels de productie zodanig is gegroeid dat de volgende anderhalf miljoen auto's waarschijnlijk nog dit decennium zullen worden gebouwd. Waardoor Jaguars succes nog verder wordt vergroot, maar het merk in een autowereld vol massaproductie toch haar exclusiviteit behoudt.

Dc Jaguar XJ Serie kwam in september 1968 op de markt, als opvolger van inmiddels beroemde modellen als als de Jaguars Mk II, S-type, 420 en Mk X. Inmiddels zijn we toe aan de zesde generatie van de XJ Saloon en de auto is nog altijd onverminderd succesvol, wordt te midden van stevige concurrentie nog altijd als de mooiste, meest verfijnde en stijlvolle auto in de topklasse beschouwd. Dat de XJ V8 Executive vanwege zijn hoge kwaliteit en restwaarde al kan worden geleased vanaf fl. 3499,- per maand (excl. BTW, 4 jaar/25.000 km full operational) onderbouwt het voortgaande succes van Jaguars vlaggenschip, waarvan er in totaliteit inmid-dels meer dan 800.000 exemplaren zijn gebouwd, ruim de helft van de totale Jaguar-productie sinds 1931. Al bereiken de Jaguar S-TYPE en de recent geïntroduceerde X-TYPE inmiddels al hogere productiecijfers en al is ook de opwindende XK Serie onverminderd succesvol, het was geen toeval en bovendien een passend eerbetoon dat een exemplaar van de XJ Serie als de anderhalfmiljoenste Jaguar van de band rolde. Hij werd in Browns Lane feestelijk verwelkomd door een ontvangstcomité van onder meer Jaguars managing director Jonathan Browning, de burgemeester van Coventry, David Chatter en parlementslid voor Coventry North East Bob Ainsworth. De auto wordt via een telefoonactie door een nationaal verschijnende Britse krant verloot, en de opbrengst komt ten goede aan BEN, een liefdadigheidsproject voor werknemers in de autobranche. Geoffrey Atkinson, chief executive van BEN, toonde zich uiteraard zeer vereerd met deze steun door Jaguar. Jonathan Browning overhandigde de auto op symbolische wijze en toonde zich blij en trots. "Die trots geldt ongetwijfeld voor alle medewerkers van Jaguar Cars en ik wil aan iedereen, aan alle mensen die op de een of andere manier bij Jaguar betrokken zijn, inclusief toeleveranciers, de vakbonden en plaatselijke en nationale overheden, mijn grote dank uitspreken voor de bijdrage die zij hebben geleverd om Jaguar in staat te stellen uit te groeien tot wat het nu is. Sinds onze overname door Ford Motor Company in 1989 is het snel bergopwaarts met ons gegaan. in het begin van de jaren '90 produceerde Jaguar ongeveer
20.000 auto's per jaar. Dit jaar verwachten wij, dankzij de introductie van de X-TYPE, meer dan 100.000 auto's te bouwen.

En als we over ongeveer drie jaar de F-TYPE introduceren, zullen we zijn veranderd van een autofabrikant met slechts twee modelprogramma's in een fabrikant met vijf verschillende modellen, een jaarproductie van ongeveer 200.000 auto's en een zeer aanzienlijke marktpositie overal ter wereld", aldus Browning. Waaraan parlementslid Bob Ainsworth toevoegde: Jaguar heeft de laatste tien jaar inderdaad een ongelooflijke ontwikkeling doorgemaakt en dat is in belangrijke mate te danken aan de inzet en het vakmanschap van alle medewerkers. Wat mij vandaag is opgevallen, is dat iedereen die ik zag en sprak zo uitermate trots is op zijn of haar merk. En terecht. Dat er bovendien zo'n uitdagende toekomst lonkt, is extra inspirerend. Dit is inder-daad een geweldige dag.

Het was ook een dag die op zijn plaats is in een jaar met nog meer mijlpalen voor Jaguar Cars. Zoals de introductie van de compacte X-TYPE, waarmee Jaguar in een heel nieuw marktsegment actief is geworden; de viering van de 40e verjaardag van de Jaguar E-type; de viering dat Jaguar 50 jaar geleden met de C-type voor het eerst een overwinning op Le Mans behaalde en later dit jaar de viering van het eeuwfeest van Jaguars oprichter Sir William Lyons. Deze mijlpalen zullen in de herfst gevierd worden met een grote rally en een bal waarvan de opbrengst eveneens voor een goed doel bestemd is.

Deel: ' Jaguar XJ Saloon is Jaguars anderhalfmiljoenste auto '
Lees ook