INTERNATIONAAL DIERENFONDSIFAW

Japan mogelijk betrokken bij illegale handel in walvisvlees

(Tokyo - 9 augustus 2001) De Japanse walvisvloot keerde deze week terug met een miljoenenlading aan boord. 158 dode walvissen, gevangen in het noordwestelijk deel van de Grote Oceaan - bijna een verdubbeling van het aantal van vorig jaar.
De terugkeer van de vloot is slechts twee weken nadat in London de jaarlijkse vergadering heeft plaatsgevonden van de International Walvis Commissie (IWC), waar IWC-landen en international opererende natuur- en dierbeschermers Japan ernstig veroordeelden vanwege hun voortdurende walvisvaart.

Volgens het Japanse visserijbureau werden er 100 dwergvinvissen, 50 Bryde's vinvissen, en 8 potvissen gevangen met een geschatte marktwaarde van vele miljoenen dollars.
Het Internationaal Dierenfonds (IFAW) waarschuwt dat, ondanks de groeiende internationale druk, Japan ieder jaar toch steeds meer walvissen vangt. Zij doet dit onder het voorwendsel van 'wetenschappelijk onderzoek', helaas een van de mazen in het regelgeving van de IWC.
'Het heeft helemaal niets met wetenschappelijk onderzoek te maken en alles met financieel gewin. Het vlees is gewoon terug te vinden in de winkel en op markten in heel Japan', aldus Marcel Bertsch, directeur public affairs van het Nederlandse kantoor van het Internationaal Dierenfonds IFAW in Den Haag. 'Het brengt veel geld op, jaarlijks zo'n $ 32 miljoen dollar'.
Op dit moment heeft Japan voor zichzelf een quota ingesteld van ongeveer 400 dwergvinvissen, 50 Bryde's vinvssen en 10 potvissen. Volgens Naoko Funahashi van het Japanse IFAW stelt het Japanse visserijbureau zelfs, dat ze nog meer walvissen zullen moeten vangen om zo hun argument, dat de walsvissen de zeeen leeg eten, kracht bij te zetten.
'Complete onzin' zegt Marcel Bertsch, 'aangezien het inmiddels ruim is bewezen, dat niet walvissen, maar de mens zelf, door overbevissing, verantwooordelijk is voor de afname van de visaantallen.'

De beslissing vorig jaar van Japan om ook bedreigde walsvissoorten te vangen en te doden deed de wereld versteld staan. De VS dreigden zelfs met economische sancties.

Japan doodt jaarlijks meer dan 500 walvissen, ondanks de voortdurende protesten vanuit de gehele wereld. DNA onderzoek door IFAW experts heeft aangetoond dat ook het vlees van bedreigde walvissoorten gewoon in Tokyo op vismarkten te koop is, hetgeen zou kunnen betekenen, dat de zgn wetenschappelijke walvisvaart feitelijk een dekmantel is voor een grootschalige illegale handel in walvisvlees.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Contact:
Marcel Bertsch (dir. public affairs/voorlichting) Tel: +31 (0) 70 3355011;
GSM 06 15 488 697 Email: mbertsch@ifaw.org
Diederik van Liere (alg. directeur)Tel: 31 (0) 70 3355011; Email: dvanliere@ifaw.org

Meer informatie bezoek www.ifaw.org en
https://www.stopwhalingnow.com en IFAW (Erich Hoyt) rapport Whale Watching 2001 (eng.) beschikbaar.

Stichting Internationaal Dierenfonds IFAW, Bezuidenhoutseweg 225, 2594 AL Den Haag is onderdeel van het International Fund for Welfare, 411 Main St., Yarmouth Port, MA 02675, USA. Er zijn wereldwijd 13 kantoren met ongeveer 250 werknemers.
Totale inkomsten $ 60 miljoen dollar, totaal aantal donateurs 2 miljoen. Nederlandse inkomsten f 10 miljoen gulden. De Nederlandse vestiging telt 6 full-time personeelsleden en heeft 300.00 donateurs. Stichting Internationaal Dierenfonds IFAW is in Nederland gevestigd sinds 1969.


09 aug 01 14:59

Deel: ' Japan mogelijk betrokken bij illegale handel in walvisvlees '
Lees ook