NED OPENLUCHTMUSEUM

jaren 70 woning in Openluchtmuseum geopend

Arnhem, 31 maart 1999

Woning uit jaren '70 in Openluchtmuseum
Vanaf 2 April toegankelijk voor publiek

Traditioneel opent het Nederlands Openluchtmuseum op de vrijdag voor het Paasweekeinde weer zijn poorten. Na alle vernieuwingen van de afgelopen jaren is er ook dit seizoen weer veel te beleven in het uitgestrekte museumpark. Wel heel opvallend is dat de jaren .70 definitief een plaats in het museum hebben verworven. Vanaf vrijdag 2 april is een woning uit die tijd geopend voor het publiek.

Tijdstraatje
In het Nederlands Openluchtmuseum staat sinds 1998 een zogenaamd .tijdstraatje' van drie arbeidershuizen welke oorspronkelijk uit Tilburg afkomstig zijn. De woningen verbeelden zowel van binnen als van buiten de perioden 1870, 1910 en 1950. Met de aanvulling van een vierde huis uit 1970 is een eeuw geschiedenis van dagelijks wonen en leven in een kleine stad zichtbaar geworden. Bezoekers kunnen iets ervaren van de grote veranderingen in woonomstandigheden en gezondheidszorg die in de periode 1870-1970 hebben plaatsgevonden.

Andere voorwerpen die vanaf april in de nieuwe presentatie terechtkomen zijn onder andere een tv-toestel (met een selectie van programma.s uit ongeveer 1970), tomadorekken, een wasmachine een douche, een rieten stoel, een zitzak, een bandrecorder en een wandkleed van macramé. Uiteraard zullen combinaties van de kleuren rose, oranje, paars en groen de boventoon voeren.

Kraamhulp
Net als in de andere drie huizen in het tijdstraatje vormt ook in de vierde woning de geschiedenis van de gezondheidszorg een belangrijke rode draad. Anno 1970 hoefde men zich geen zorgen meer te maken over dodelijke epidemieën (huis 1) of over veel zuigelingensterfte (huis 2). In vergelijking met het derde huis zijn de voorzieningen voor persoonlijke hygiëne al weer sterk verbeterd: op zolder is een douche gebouwd. Bij gezinsuitbreiding is de kraamhulp en wijkverpleegster niet meer weg te denken. Omstreeks 1970 mag zij veel tijd besteden aan het assisteren van een jong gezin waar een ooievaar is neergestreken. Het wassen en kleden van moeder en kind, het bereiden van een maaltijd en het doen van huishoudelijke karweitjes horen tot haar taak. Het huis is netjes aan de kant, de wasmachine draait op volle toeren en luiers hangen aan allerlei droogrekjes.

Het Nederlands Openluchtmuseum is geopend van 2 april t/m 31 oktober, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

..............................................................

Deel: ' Jaren 70 woning in Openluchtmuseum '
Lees ook