---


---

Ministerie van DefensieJarig Marinemuseum gratis te bezoeken

01-08-2002

Vrijdag 2 augustus is het precies 40 jaar geleden dat op de zolder van het Marinevoorlichtingsgebouw ´t Peperhuisje het Marinemuseum (toen nog Helders Marinemuseum) haar deuren opende. Naar aanleiding van dit jubileum is het museum in Den Helder morgen de gehele dag gratis te bezoeken. Een reden te meer om de tentoonstellingen Vloot vereeuwigd en De voorspellingen van de Vogelstruys te bekijken of aan boord te stappen van het ramschip Schorpioen, de mijnenveger Abraham Crijnssen of de onderzeeboot Tonijn.

Het Marinemuseum werd in 1962 opgericht op initiatief van de toenmalige Commandant Zeemacht in Nederland, vice-admiraal mr. Albrecht Nicolaas baron de Vos van Steenwijk. Vanaf de oprichting waren de stichters het erover eens dat het museum zich zou beperken tot de geschiedenis van de Koninklijke Marine (vanaf 1813). In 1994 werd dit uitgangspunt losgelaten, zodat thans ook zeehelden als Maarten Harpertszoon Tromp en Michiel Adriaenszoon de Ruyter nadrukkelijk deel uitmaken van de permanente tentoonstelling.

Na te zijn gehuisvest op de zolder van ´t Peperhuisje, aan het Havenplein, bleek al na twee jaar dat dit onderkomen te klein was. Dat had tot gevolg dat de collectie verhuisde naar het enkele honderden meters verderop gelegen ´Torentje´. Dit gebouw is een rijksmonument dat stamt uit het jaar 1826. Het ´Torentje´ maakte deel uit van het marine-etablissement dat Jan Blanken in 1812 in opdracht van de Franse keizer Napoleon ontwierp. En nog steeds vormt dit gebouw het kloppende hart van een inmiddels veel groter Marinemuseum, wat jaarlijks circa 100.000 bezoekers trekt.
Op dit moment kunnen bezoekers de exposities Vloot Vereeuwigd, die aan de hand van 300 historische foto´s een beeld van de marine van 1868 tot 1968 schetst, en De Voorspelling van de Vogelstruys, bekijken. De "Voorspelling van de Vogelstruys" is gericht op jeugdige bezoekers die meer uitleg kunnen krijgen over het VOC-schip De Vogelstruys, een officier, zijn geliefde en een struisvogel.
Het Marinemuseum is geopend van 10.-17.00 uur (ma./vr.) en van 12.-17.00 uur (zat./zon./feestdagen). Voor houders van de Museumjaarkaart is het Marinemuseum ook op andere dagen dan 2 augustus gratis te bezoeken.

Deel: ' Jarig Marinemuseum gratis te bezoeken '
Lees ook