Ingezonden persbericht


Media-service ter attentie van (motor) sportredacties, relaties en sponsors

30-9-2001; Betreft wedstrijdverslag wegrace Euro Open (EK) Portugal, circuit Braga

JARNO JANSSEN (4E) PAKT ONDANKS PECH LEIDING IN EURO OPEN

CONCURRENT COATES VALT UIT WINNAAR LAATSTE RACE WORDT KAMPIOEN

Met 10 punten achterstand op EK-leider Adrian Coates (IRL) en 5 punten voorsprong op 2e man David Garcia (E) was de missie voor De Graaf Contracting Sent Waninge coureur Jarno Janssen duidelijk tijdensj de voorlaatste race voor het Europees kampioenschap. Op het Portugese circuit van Braga moest hij beide concurrenten vóór blijven, om volgende week tijdens de slotrace in het Spaanse Cartgena de fel begeerde Europese titel in de 250cc klasse te kunnen grijpen. Want met de titel of een plaats bij de top 3 in het EK, hoopt de protégé van teammanager Arie Molenaar weer een start in de Grands Prix af te dwingen. Vanaf een 4e startplaats vocht Janssen zich naar een zekere plaats op het erepodium met de wetenschap dat zijn concurrenten achter hem zaten (Garcia) en waren uitgevallen (Coates, vastloper). Maar in de slotfase moest de Honda-coureur uit Helenaveen zijn podiumplaats nog prijs geven, toen een afgebroken uitlaatdemper hem naar de 4e plaats verwees. Concurrent Garcia liep 3 EK-punten, maar Janssen kan als leider in het Europees Kampioenschap naar de laatste race afreizen.

Het voorlaatste EK-weekeinde werd geplaagd door sterk wisselende weersomstandigheden, maar ondanks donkere wolken en een buitje met de warm-up op zondagmorgen, bleef de race droog. Janssen trainde zich naar de 4e plaats, terwijl de Top 5 binnen 0,4 seconden van elkaar stond. Ik had een hele goede start, maar werd in de eerste bocht als het ware opgesloten, waardoor ik redelijk wat terrein moest prijsgeven. Bij de eerste doorkomst lag ik 7e, maar al snel reed ik het gat naar koplopers Garcia, Oliver Bulto, Rizmayer en Coates dicht. Rizmayer en Oliver Bulto trokken er halverwege de race tussen uit en nadat ik het gat op naaste concurrent Garcia had dichtgereden concentreerde ik me op het behalen van de 3e plaats. Ik kon de Spanjaard op diverse plaatsen te pakken nemen, en toen hij mij onder een gele vlag situatie (Philippe was gevallen en er lag olie) inhaalde ben ik gewoon achter hem aangereden , opent Janssen, die Garcia bij een protest na afloop door zijn foutieve inhaalmanoeuvre zeker in de uitslag teruggezet zag worden. Maar ik had gezien dat Adrian Coates met een vastloper was uitgeschakeld en wilde het niet op een protest-situatie laten aankomen. Ik wist waar Garcia kon pakken en greep de 3e plaats. Die leek in de tas , totdat 2 ronden voor de finish de demper van mijn uitlaat afbrak. De motor verloor vermogen en ik moest Garcia voorbij laten gaan. De laatste rondes reed ik heel voorzichtig om mijn motorblok niet stuk te draaien, en kwam gelukkig nog als 4e over de finish. Ik kon het toen nog op een protest tegen Garcia laten aankomen, maar dan had hij wellicht een tegenprotest ingediend tegen mij omdat mijn uitlaatlawaai te hoog geweest zou zijn na afloop. In dat geval zouden we onszelf allebei uitschakelen voor de totel en Coates de prijs in handen geven. Dus lieten we het er na goed overleg bij , aldus Janssen, die nu als EK-leider naar zijn favoriete circuit van Cartegena afreist om volgende week voor de titel te gaan.

Janssen staat momenteel met 104 EK-punten (1x 1e, 2x 2e en 3x een 4e plaats) 2 punten voor op Spanjaard David Garcia en 3 punten op de Ier Adrian Coates. Het komt er op neer dat de beste van ons in de laatste race Europees kampioen wordt. Het wordt berenspannend, maar ik ken Cartegena heel goed en heb er vertrouwen in. Als ik niet uitval heb ik mijn doelstelling, eindigen bij de Top 3 in het EK, al behaald. En voor 2002 zien de zaken er al redelijk goed uit om in de GP s te kunnen terugkeren. Maar die EK-titel is waar ik voor ga, hoewel mijn seizoen nu al niet meer stuk kan , besluit de Brabander.

De volgende en voorlaatste race voor het Europees kampioenschap wordt op 7 okt. verreden op het Zuid-Spaanse circuit van Cartegena.

Uitslag 250cc EK-race + EK-stand na 7 van de 8 EK s:


1. Gabor Rizmayer, H, Honda; 2. Lucas Oliver Bulto, E, Honda op 3,9 sec.; 3. David Garcia, E, Honda op 13,8; 4. Jarno Janssen, NL, De Graaf Contracting-Sent Waninge Honda op 22,8; 5. Christian Gemmel, D, Honda op 36,5; 6. Jason di Salvo, USA, Honda; 7. G. Diettrich, F, Honda; 8. S. Galeo, P, Aprilia; 9. Klaus Lausletho, SF, Yamaha; 10. Philippe Hafeneger, D, Aprilia.

Tussenstand 250cc Europees Kampioenschapwereldkampioenschap:


1. Jarno Janssen, 104; 2. Garcia, 102; 3. Coates, 101; 4. Oliver Bulto, 85; 5. Rizmayer, 81; 6. Gemmel, 60; 7. Van de Lagemaat, 54;

In de EK 125cc klasse snelde de Nederlandse 18-jarige Rookie of the Year van 2000, Ghisbert van Ginhoven (Ankeveen), naar een nette 12e plaats.

Zoekwoorden:

Deel: ' Jarno Janssen (4e) pakt ondanks pech leiding in Euro Open '
Lees ook