Radio Nederland Wereldomroep

12 juli 2002

Jazzmuzikant Yuri Honing wint Edison

Jazzmuzikant Yuri Honing heeft gisteren tijdens het North Sea Gala Concert van het North Sea Jazz festival een Edison in ontvangst genomen voor zijn CD 'Seven.' De CD is een co-productie van de Wereldomroep en Challenge Records. Op Seven speelt Honing instrumentale jazz samen met Paul Bley, Gary Peacock en Paul Motian in New York. De jury noemt Honing een "veelzijdige saxofonist" en een "improvisator van formaat" en beschouwt de productie als "voorlopig hoogtepunt" in Honings muzikale loopbaan.

Yuri Honing is uiteraard blij met de Edison: "Ik ben trots, omdat deze prijs een Nederlandse is. Internationaal gezien bleek de erkenning al eerder, maar -ook al reis ik al 10 jaar de wereld over- je blijft Nederlander. Bovendien was deze opname echt een zeldzame kans. In één middag viel alles op bijzondere wijze in elkaar. Zoiets komt maar een paar keer voor in je carrière."

Producer Dick Kuijs van de Wereldomroep zegt over de opnames: "Het feit dat Paul Bley, maar ook Peacock en Motian, deze opnamen met Yuri wilde maken, is bijzonder. Yuri werd daarmee uitgedaagd tot een prestatie die hij volledig heeft waargemaakt. In de studio nam Yuri op natuurlijke wijze het heft in handen en dwong daarmee respect af. Het werd daarom een sprankelende en verrassende sessie."

De Muziekafdeling van de Wereldomroep heeft als doel buitenlandse muziekliefhebbers te laten delen in wat Nederland op muziekgebied te bieden heeft en daarbij maximale exposure voor Nederland te genereren. Zowel klassieke muziek als jazz, wereldmuziek, pop en rock passeren de revue. Aan ruim 5000 partnerstations biedt de Muziekafdeling regelmatig muziekproducties aan op cd of via satelliet. Met partners worden ook verschillende co-producties gerealiseerd.

Challenge Records produceert en distribueert jazz en klassieke muziek , zowel van Nederlandse als van buitenlandse bodem. Ook de muzikanten Hein van der Gein en Paulien van Schaik zijn bij dit label aangesloten. Zij wonnen gisteren de Edison Publiekprijs.

Deel: ' Jazzmuzikant Yuri Honing wint Edison '
Lees ook