Ingezonden persbericht

's-Hertogenbosch, juni 2002

Jeugdboschlogie: Jonge Bosschenaren ontdekken hun stad

Vijf donderdagochtenden op rij gingen 60 leerlingen van Basisschool 't Bossche Broek in 's-Hertogenbosch enthousiast van start met een ontdekkingstocht naar de geschiedenis van hun stad 's-Hertogenbosch. Onder leiding van studenten van Fontys Hogescholen Pabo 's-Hertogenbosch namen zij deel aan de cursus Jeugdboschlogie en keken ze op een andere manier naar de omgeving waarin ze wonen. Zij fotografeerde een historisch punt in de stad; een plek die zij zeker aan bezoekers van buiten willen laten zien. Het eindresultaat van hun inspanningen is van 25 juni t/m 2 juli a.s. te zien in het Noordbrabants Museum.

Tijdens de ontdekkingstocht door de stad kwamen allerlei onderwerpen aan bod, zoals kinderen in de tijd van Jeroen Bosch en het wonen in 's-Hertogenbosch in de Middeleeuwen. De St. Jan ontbrak natuurlijk niet in deze tocht en werd grondig aan onderzoek onderworpen. De kinderen bezochten het Noordbrabants Museum en speurden hier o.a. naar misdadige familieleden. Diademen werden bewonderd op de Grootte Stroom. De jonge Bosschenaren gingen vervolgens zelfstandig, als heuse fotografen, de stad in om de historische hoogtepunten van onze stad vast te leggen. Zij kozen elk een persoon die ze graag wilden ontvangen in de stad. Sommige kozen voor popsterren zoals Madonna, andere hielden het bij familieleden. Op de foto legde ze de plek vast die niet mocht ontbreken tijdens de speciale rondleiding die zij aan deze bijzondere gast zouden geven. Hun keuzes kunt u van 25 juni t/m 2 juli zien in het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41 in 's-Hertogenbosch.

Enkele reacties van kinderen die deelnamen:
"Ik vond boschlogie erg leuk, want ik ben nu veel meer te weten gekomen over de stad. Ik vond alle speurtochten erg leuk en de uitleg was ook goed. Ik vond het leuk dat er zoveel dingen om heen georganiseerd waren, zoals de foto's die wij moesten maken." Bernadette

"De derde keer was superleuk, we mochten de St. Jan beklimmen. Dat was echt goed. En het ijs was erg lekker." Lars

"Ik vond de St. Jan het leukste en interessantste, want ze legde ook uit hoe het was opgebouwd. Maar toen we naar het museum gingen legde ze dat nog een keer uit maar dan op dia. De meisjes deden het heel goed, want ik snapte alles." Kimberly

Aan de redacties:

De opening van deze tentoonstelling is op dinsdag 25 juni van 10.00 uur tot 12.00 uur. Jan van Laarhoven, directeur van het Noordbrabants Museum, zal de jonge fotografen van harte welkom heten. Tijdens de opening ontvangen de kinderen van Basisschool 't Bossche Broek het officiële certificaat dat hen de titel van Jeugdboschloog verschaft en kan de foto-expositie voor het eerst bekeken worden. Wij nodigen u van harte uit om samen met de kinderen de opening te vieren met knallende kurken en kinderchampagne.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rick Vercauteren, tel. 073- 68 77 807 of per e-mail rvercauteren@noordbrabantsmuseum.nl of met Ingrid van Berlo, tel. 073 - 68 77 808 of per e-mail ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl.

Dit bericht werd u toegezonden door:

Lucie Kuijpers
Educatief medewerker
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073-6877835 / fax. 073-6877899

Deel: ' Jeugdboschlogie Jonge Bosschenaren ontdekken hun stad '
Lees ook