Gemeente Ede

's Middags activiteiten voor jeugd van 4-12 jaar; 's avonds gratis concert Lichter Laaie

Kom naar de Jeugdmanifestatie op 26 september

Woensdag 26 september 2001 is er voor de Edese jeugd van alles te doen in Cultura. 's Morgens wordt een jeugddebat gehouden, 's middags kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar deelnemen aan allerlei culturele en creatieve activiteiten. 's Avonds geeft de groep Lichter Laaie een gratis concert voor de jeugd van 15 tot 25 jaar.

Alle activiteiten zijn onderdeel van de tweede Edese Jeugdmanifestatie, die dit jaar in het teken van kunst en cultuur staat. Er is een aantrekkelijk en gevarieerd programma samengesteld voor de Edese jeugd, die alle activiteiten en optredens gratis kan bezoeken. Zo kunnen jongeren kennismaken met het nieuwe culturele complex Cultura en ideeën opdoen voor het besteden van hun vrije tijd.

Ochtendprogramma
Het programma start 's morgens met een jeugddebat dat als thema 'Jeugd en cultuur' heeft. Leerlingen uit het 4e jaar van Het Streek, het Marnixcollege en het Pallas Athene College zullen op vrijwillige basis aan het debat deelnemen.
Het doel van het debat is om jongeren te betrekken bij het onderwerp kunst en cultuur. Jongeren kunnen in dit debat ideeën aandragen op het gebied van kunst en cultuur. Het is de bedoeling om het beste voorstel op te nemen in het actieplan Cultuurbereik 2002.

Middagprogramma
Op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur kunnen kinderen uit het basisonderwijs kennismaken met het Cultura-gebouw en alle activiteiten op creatief- en cultureel gebied. Alles is kostenloos. De middag wordt gestart met een korte opening door wethouder M. van Haaren en een poppenspel. Vervolgens kunnen de kinderen de hele middag aan de hand van een stempelkaart en door het volgen van kleurige routes van alles ondernemen en het gebouw spelenderwijs verkennen. De kinderen worden uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan door te dansen, muziek te maken, te schilderen, kunst in elkaar te puzzelen en nog veel meer creatieve activiteiten. Het programma zal bestaan uit:
* Dansen bij Bransz Dance Arts in de Dans- en theaterzaal. Op muziek kunnen de kinderen samen met leerlingen van de dansschool lekker bewegen op muziek.

* Activiteiten in de Kunstuitleen: een puzzel van een schilderij oplossen door goed naar het schilderij te kijken. Of bedenken welk kunstwerk je voor iemand uit zou zoeken die je goed kent?

* Een groot circus in de bibliotheek.
Kinderen van 10, 11 en 12 jaar kunnen gratis internetten op de jeugdafdeling of meedoen aan een internetcursus : 'Het Internetcircus'.
Kinderen van 7, 8 of 9 jaar kunnen meedoen aan een levend-circus-ganzenbord.
Kinderen van 4, 5 en 6 jaar kunnen allerlei trucs doen in de circuspiste! Als een echte circusartiest met de grootste stapel boeken op het hoofd lopen of balanceren op een hele grote bal. Ook kunnen zij zich laten schminken als clown.

* Bij KREK, kunstzinnige vorming, mogen kinderen zelf aan de slag met verf, klei, tekenmateriaal en nog veel meer. Samen met een leraar van KREK kunnen kinderen hun eigen kunst maken.
* Bij KREK, theater, kunnen kinderen toneelspelen. Het draait allemaal om: kijk eens in de spiegel, wat zie je?
* Bij het muziek- en danscentrum kan de jeugd zelf muziek gaan maken.
Kinderen die de muziekschool al kennen, mogen met een zoekblad op zoek gaan naar instrumenten en melodietjes in de lokalen waar les wordt gegeven.

* Tussendoor kunnen de kinderen ook wat eten en drinken.
Via de speurtocht kunnen kinderen op een ontspannen en actieve wijze kennis maken met Cultura. Zo kunnen zij ideeën opdoen voor het besteden van hun vrije tijd.

Avondprogramma
Het (gratis) avondprogramma wordt de spetterende, en muzikaal heel afwisselende afsluiting van de dag! Het programma is als volgt:


* vanaf 19.00 uur: tijdens de inloop wordt de muziek verzorgd door de formatie 'Blue Room', zij spelen door tot 20.30 uur in het Atrium.

* van 19.30 tot 20.00 uur: presentatie van de resultaten van het jeugddebat dat 's morgens is gehouden. De prijzen voor de beste debaters en presentaties worden uitgereikt door de wethouders Van Haaren en Jonker.

* om 20.00 uur: dj Boba Fatt start zijn programma in de Multi Functionele zaal. Dj Boba Fatt presenteert zich vaak in combinatie met de formatie Master Surreal. Hij heeft onder andere gedraaid in Paradiso en dingt binnenkort met Master Surreal mee naar de Grote Prijs van Nederland (een muziekprijs) Hij presenteert een aantal scratchen en hiphop.

* van 20.30 tot 21.10 speelt Shane in dezelfde zaal in het voorprogramma. De muziekstijl van de band is Engelstalige melodische poprock en de stijl doet denken aan een mix van Ten Sharp, The Romantics en U2. De band heeft met veel succes gespeeld in verschillende voorprogramma's, onder andere van Blöf en Paul de Leeuw.

* rond 21.10 neemt dj Boba Fatt het weer over tot omstreeks 21.45 uur.

* van 21.45 tot 23.00 uur is het hoofdoptreden van de avond door de formatie 'Lichter Laaie'. 'Lichter Laaie' speelt Nederlandstalige poprock met stevige teksten. De groep heeft diverse radio- en televisieoptreden op haar naam staan. In de zomer van 1999 kwam het debuutalbum 'Wacht Tot Het Rode Licht Gedoofd Is, Er Kan Nog Een Trein Komen' uit. Het album werd met veel lof ontvangen! In 2001 heeft Lichter Laaie met veel succes langs allerlei Nederlandse festivals getoerd, o.a. het Bevrijdingsfestival in Wageningen.
Half december 2001 scoorde de band met de titelsong van de Veronica tv- serie de Garage: 'Overleven'.
Op 29 maart 2001 kwam het nieuwe album 'Zoenen Met De Koningin' uit.Ede, 12 september 2001

Deel: ' Jeugdmanifestatie in Cultura te Ede '
Lees ook