Nederlandse Hartstichting

Voor de pers
Stilzitten verboden
Archief
Stilzitten verboden

3-2-2003

Jeugdprogramma Hartstichting zet jongeren in beweging

Voor leerlingen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs organiseert de Nederlandse Hartstichting in 2003 opnieuw verschillende activiteiten om de jeugd in beweging te krijgen. Speciaal voor groep 8 introduceert de Hartstichting dit schooljaar de afscheidsmusical 'Heartbreakers' van Paul van Loon en Bies van Ede. Deze musical brengt een gezonde leefstijl op een bijzondere manier onder de aandacht. En niet alleen bij de leerlingen van groep 8 en hun leraar, maar bij iedereen die komt kijken: alle andere leerlingen van de school, ouders, broertjes en zusjes, opa's en oma's.

Verder kunnen scholen op 16 april 2003 voor de vijfde keer meedoen aan de leukste schooldag van het jaar: de Junior Hartdag. Op 17 april 2003 vindt de finale van de Heart Dance Award 2003 plaats, dé nationale danswedstrijd voor groep 7 en 8. Op deze finale dansen de winnaars van de regionale voorrondes die van 24 maart tot en met 4 april in het hele land plaatsvinden.

Ruim veertig procent van de Nederlanders is te dik, tien procent heeft obesitas (ernstig overgewicht). Dit komt door een combinatie van te veel eten en te weinig bewegen. Vooral het aantal te dikke kinderen is fors gestegen. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Daarom moeten gezonde keuzes aantrekkelijker worden gemaakt, zo concludeerde de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg op 11 december jl. De Hartstichting laat kinderen door verschillende jeugdactiviteiten ervaren dat bewegen leuk is en draagt op deze manier een steentje bij.

Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, gaat het met de gezonde leefstijl meestal bergafwaarts. De musical 'Heartbreakers' is bedoeld voor de leerlingen die in juni 2003 afscheid nemen van de basisschool. 'Heartbreakers' brengt het belang van gezond leven onder de aandacht in de vorm van een griezelmusical. Vampiers, het hart en een gezonde leefstijl spelen in deze musical een hoofdrol. De musical lokt uit tot discussie en geeft de leerlingen en hun omgeving zo een duwtje in de richting van een gezonde leefstijl.

De Junior Hartdag bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Het theoretische gedeelte bestaat onder meer uit Klein boekje over hart en bloedvaten, Klein boekje over voeding en je hart, een leerlingentest en een magazine. Voor het praktische en sportieve gedeelte wordt aan het lesmateriaal een springtouw toegevoegd. De talloze mogelijkheden van 'rope-skipping' worden uitgelegd op de site www.hartvoorschool.nl.

De Heart Dance Award, een dansevenement voor scholen, biedt leerlingen uit groep 7 en 8 de gelegenheid om met de hele klas actief met bewegen aan de slag te gaan. Onder begeleiding van een docent of ouder(s) kunnen kinderen een dans bedenken op een CD-single naar keuze. Winnaars van de voorrondes in de regio gaan door naar de finale, die op 17 april plaatsvindt in het Beatrixtheater in Utrecht. Deze keer is de presentatie van de finale in handen van Anatevka Bos, bekend van Fox Kids.
De evenementen worden ondersteund door twee websites: www.heartdanceaward.com en www.hartvoorschool.nl.

Deel: ' Jeugdprogramma Hartstichting zet jongeren in beweging '
Lees ook