Ingezonden persberichtWINNAAR ZILVER EN BRONZEN MEDAILLE OP EK ZWEMMEN JOERI VERLINDEN WORDT AMBASSADEUR VAN DE NIERSTICHTING

Bussum, 10 september 2010 - Joeri Verlinden - die tijdens het EK Zwemmen in Boedapest een zilveren (100 meter) en bronzen (estafette) medaille veroverde - heeft zich als ambassadeur verbonden aan de Nierstichting. In deze hoedanigheid gaat Joeri zich inzetten voor de belangen van nierpatiënten en hun families. Hij weet uit eigen ervaring hoe de kwaliteit van leven wordt beïnvloed als je nieren niet volledig functioneren. Joeri beschikt sinds zijn geboorte over één nier die voor slechts zeventig procent functioneert. "Ik heb geleerd nooit op te geven, maar altijd door te zetten."

Artsen dreigden hem op te geven toen hij als baby met een niet functionerende nier in het ziekenhuis lag. Joeri Verlinden (22) overleefde en ontwikkelde zich door de jaren heen tot een topzwemmer, gespecialiseerd in de vlinderslag en de vrije slag. Hij maakte zijn internationale seniorendebuut op de EK Kortebaan 2006 in Helsinki. Nu is zijn vizier volledig gericht op het WK waar hij zich voor de Olympische Spelen voor Londen 2012 moet plaatsen. "De Olympische Spelen zijn en blijven een grote droom voor een zwemmer. Ik wil het beste uit mezelf halen en ben altijd bezig mezelf te verbeteren. Ik heb er veel vertrouwen in dat het gaat lukken", aldus Verlinden.

Kwaliteit van leven
De veelbelovende zwemmer voelt zich nauw betrokken bij het werk van de Nierstichting en wil zich als ambassadeur graag sterk maken voor de belangen van nierpatiënten. "Ik heb nog slechts één nier die voor zeventig procent functioneert. Ik ben me er heel sterk van bewust dat ik zuinig moet zijn op die ene nier. Ik weet wat het betekent als je helemaal geen nieren meer hebt. Dan ben je veroordeeld tot dialyse en dat wil ik ten koste van alles voorkomen", benadrukt Verlinden. Als ambassadeur wil hij een lans breken voor zowel nierpatiënten als hun naaste omgeving. "Ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is dat je een goed en stabiel gezin hebt dat je onder alle omstandigheden steunt. Mijn ouders hebben ervoor gezorgd dat ik nooit beperkt ben ik mijn dromen. Dat wens ik andere jonge nierpatiënten ook toe. Het werk van de Nierstichting is erg belangrijk, omdat het zorgt voor een betere kwaliteit van leven - zowel voor nierpatiënten als voor hun naaste omgeving."

Directeur Tom Oostrom is erg blij dat Joeri Verlinden zijn naam aan de Nierstichting heeft verbonden. "We zijn er ontzettend trots op dat Joeri bereid is zich als topsporter in te zetten om aandacht te vragen voor de doelstellingen waarvoor de Nierstichting zich inzet", aldus Oostrom. "Met zijn grote wilskracht en doorzettingsvermogen toont Joeri aan dat een nierziekte het verwezenlijken van je dromen niet in de weg hoeft te staan. Wij vertrouwen erop dat hij net als onze andere bevlogen ambassadeurs - zoals onder andere schaatser Ireen Wüst - hij als ambassadeur veel nierpatiënten zal kunnen inspireren."

Deel: ' Joeri Verlinden wordt ambassadeur van de nierstichting '


Lees ook