AFC Ajax

O'Brien keert terug van Utrecht
Amsterdam, maandag 5 april 1999

Foto: Louis van de Vuurst

John O'Brien wordt de eerste Amerikaan in de geschiedenis in de A-selectie van Ajax. Tijdens een gesprek vorige week met Jan Wouters kreeg de 21-jarige verdedigende middenvelder te horen dat er volgend seizoen voor hem een plek vrijkomt in de hoofdmacht.

O'Brien groeide op in Playa del Rey, California. Op zijn veertiende kwam hij terecht bij de California Flyers. Een van zijn trainers had contacten bij de KNVB, en zo werd in 1992 een bezoek aan Ajax gerealiseerd. In April 1994 nodigde Co Adriaanse hem uit voor een tweede stage. In de zomer van dat jaar werd hij de eerste Amerikaan in de jeugdopleiding van Ajax.

Vorig seizoen werd O'Brien onder trainer Wouters landskampioen van de reserve-eredivisie. Zijn inzet werd beloond met een driejarig contract. Om ervaring op te doen werd O' Brien dit seizoen uitgeleend aan FC Utrecht, waar hij onder trainer Mark Wotte al snel een basisplaats veroverde.

De laatste editie van Ajax - FC Utrecht in de ArenA moest O' Brien wegens een voetblessure aan zich voorbij laten gaan. De Amerikaans internationaal, die nog niet voor Ajax debuteerde, rekent in Amsterdam niet direct op een basisplaats. 'Ik hoop in ieder geval bij de eerste twintig te zitten,' zei hij in een eerste reactie op radio 1.

O' Brien is de derde nieuwe naam van Wouters voor de selectie van volgend seizoen. Eerder trok de Ajax-trainer Ferdi Vierklau aan van Tenerife. Vorige week werd Jan van Halst van FC Twente gecontracteerd.

Archief - O'Brien: 'Ik ben naar Utrecht gekomen om veel te spelen'

Ajax USA: profiel O'Brien

Deel: ' John O'Brien wordt eerste Amerikaan in A-selectie Ajax '
Lees ook