Campina Melkunie

Joint venture Farmland National Beef en DMV International voor productie en marketing nieuwe technologie voedselveiligheid

Per 2 Augustus 2001 zijn Farmland National Beef Packing Company L.P. en DMV USA, een onderdeel van DMV International (Veghel), een joint venture aangegaan voor de gezamenlijke productie en marketing van geactiveerde lactoferrine. Dit is een nieuwe technologie in voedselveiligheid, die consumenten beschermt tegen schadelijke bacteriën die zich op vlees kunnen bevinden.

De joint venture tussen Farmland National Beef en DMV International bezit wereldwijd de exclusieve rechten voor het gebruik van geactiveerde lactoferrine in de toepassing ten behoeve van voedselveiligheid. Lactoferrine is een natuurlijk melkeiwit, dat een belangrijke rol speelt in kindervoeding, in het transport van voedingsstoffen in het lichaam en in de ondersteuning van het immuunsysteem. Geactiveerde lactoferrine is gepatenteerd door dr. A.S. Nairain Naidu. Van geactiveerde lactoferrine is aangetoond dat het vers vlees extra bescherming biedt tegen ziekteverwekkende bacteriën, zoals E. coli (type O 157:H7), Salmonella en Campylobacter, doordat het de aanhechting en groei van die bacteriën verhindert.

Toepassing van de (geheel natuurlijk) geactiveerde lactoferrine technologie, verhoogt het effect van lactoferrine met 100 tot 1000 keer. Momenteel wordt de toepassing beoordeeld door de Food and Drug Administration (FDA) en het Amerikaanse Department of Agriculture (USDA). In eerste instantie is de technologie bedoeld voor toepassing op vers rundvlees.

De joint venture opent een ultramodern laboratorium in Pomona (Californië) voor onderzoek in verdere toepassing van de technologie op kippen- en varkensvlees, vis en verse groenten en fruit. Producten die met geactiveerde lactoferrine worden geproduceerd krijgen een duidelijk label en merkregistratieteken, opdat consumenten gemakkelijk vlees, groenten en fruit met verhoogde voedselveiligheid kunnen herkennen.

John R. Miller, President-directeur van Farmland National Beef, vult aan: Farmland National Beef is verheugd om samen met DMV de ontwikkeling en commercialisatie van geactiveerde lactoferrine te kunnen voortzetten. DMV bezit een rijke bron aan kennis op het gebied van lactoferrine en de productie ervan. Wij verwachten dat deze technologie een belangrijke rol kan spelen in de vergroting van de voedselveiligheid in de vleesindustrie. Met DMV als partner zijn we in staat versneld nieuwe voedselveiligheidssystemen voor de consument en de levensmiddelenindustrie aan te bieden.

Cees de Jong, Groepsdirecteur DMV International: Wij zijn zeer ingenomen met de samenwerking met Farmland National Beef. We hebben voordat we deze overeenkomst aangingen, uitvoerig onderzoek gedaan naar deze technologie en hebben er vertrouwen in dat deze uitvinding een belangrijke stap voorwaarts betekent voor de toepassingen van lactoferrine. De combinatie van de ervaring van DMV op het gebied van lactoferrine en Farmlands kennis van de rundvleesindustrie en de commercialisatie van rundvlees, is een perfect huwelijk. We zijn bijzonder verheugd over het feit, dat we nu de veiligheid van vlees kunnen verbeteren en daarmee een antwoord hebben op de zorgen die consumenten hebben ten aanzien van voedselveiligheid.

DMV International vermarkt onder meer hydrolisaten, bioactieve peptiden en melkeiwitten, zoals lactoferrine. DMV International is een van s-werelds grootste producenten van lactoferrine en heeft daarvoor een uitgebreide patentpositie verworven. DMV International is een onderdeel van de internationale zuivelonderneming Campina Melkunie, met een omzet van ¬ 3.9 miljard per jaar.

Farmland National Beef (Kansas City, Missouri) is één van de belangrijkste rundvleesbedrijven in de USA en eigendom van U.S. Premium Beef Ltd. en Farmland Industries Inc., beide coöperatieve ondernemingen. Farmland National Beef is vierde op de ranglijst van rundvleesverpakkingsindustrieën in Amerika en heeft productiefaciliteiten in Liberal en Dodge City, Kansas. Het bedrijf zet jaarlijks US$ 2,7 miljard om en produceert vers en verpakt rundvlees en rundvleesproducten voor de thuis- en internationale markt.

Zaltbommel, 6 augustus 2001

Deel: ' Joint venture Farmland National Beef en DMV International '
Lees ook