Microsoft en Andersen Consulting vormen joint venture ter waarde van $ 1 miljard en breiden wereldwijde alliantie uit

Samenwerking zal resulteren in nieuwe generatie zakelijke applicaties voor Internet en oplossingen voor de toenemende behoeften van enterprise klanten

Schiphol-Rijk/Brussel, 13 maart 2000 - Microsoft en Andersen Consulting maken bekend dat zij een joint venture vormen en hun bestaande relatie sterk uitbreiden, via een overeenkomst die erop is gericht om te voorzien in de behoeften van enterprise klanten. De beide bedrijven zullen tezamen voorzien in de behoeften van enterprise klanten die grootschalige industrieoplossingen willen aanschaffen, bouwen of integreren. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om e-commerce oplossingen die gebaseerd zijn op het Microsoft enterprise-platform en het besturingssysteem Windows 2000.

De belangrijkste kenmerken van de overeenkomst - ter waarde van $ 1 miljard
- zijn:


* De oprichting van een joint venture genaamd Avanade, die Internet-specifieke en andere enterprise-platformservices zal bieden die gebaseerd zijn op het Windows 2000-platform;

* De oprichting van een nieuwe organisatie binnen Andersen Consulting, volledig gericht op het snel en planmatig ontwerpen van zakelijke oplossingen die gebaseerd zijn op het Microsoft enterprise-platform;
* Gezamenlijke marketing-, business development- en implementatieservices die gericht zullen zijn op Fortune 500-ondernemingen, nieuwe ondernemingen en startende Internet-ondernemingen.

Voortbouwend op reeds aanwezige diepgaande technologische expertise van Andersen Consulting, zullen 25.000 professionals van Andersen Consulting uitgebreide trainingen volgen in het Microsoft enterprise-platform, in ondermeer Windows 2000, Microsoft SQL Server, e-commerce-technologieën, Windows DNA 2000 en de Visual Studio-tools. Daarnaast zullen de verschillende productgroepen binnen Microsoft nauw samenwerken met de professionals van Andersen Consulting en Avanade, bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën en platforms.

"De combinatie van de capaciteiten van Andersen Consulting en Microsoft met de services die Avanade zal gaan bieden, is een duidelijk voorbeeld van hoe het geheel waardevoller kan zijn dan de individuele onderdelen," aldus Joe W. Forehand, managing partner en CEO van Andersen Consulting. "Het vermogen van Microsoft om een schaalbaar, rendabel platform te leveren, in combinatie met innovatieve web-services, zal Andersen Consulting helpen bij het creëren van op maat gemaakte e-commerce oplossingen waarmee klanten nieuwe zakelijke mogelijkheden kunnen realiseren."
"Windows 2000 betekent een duidelijke verandering in de markt van enterprise computing," zegt Steve Ballmer, president en CEO van Microsoft. "Door onze technologische capaciteiten te combineren met de bewezen zakelijke expertise van Andersen Consulting, kunnen we er voor zorgen dat ook de meest veeleisende klanten profiteren van de mogelijkheden van Windows 2000 en het hele Microsoft enterprise-platform."

Overeenkomst ter waarde van $ 1 miljard
In het kader van de overeenkomst ter waarde van $ 1 miljard, zal Microsoft $ 385 miljoen bijdragen aan de oprichting van Avanade, naast ondersteuning bij het ontwikkelen van oplossingen en andere technologische expertise. Andersen Consulting levert expertise, training, bedrijfsmiddelen, de ontwikkeling van oplossingen en andere diensten.

Avanade
Avanade, dat gevestigd zal worden in Seattle, zal gezamenlijk eigendom zijn van Andersen Consulting en Microsoft. De joint venture zal technische en Internet-diensten aanbieden die gebaseerd zijn op het Windows 2000-platform. Avanade, waarvan de oprichting nog afhangt van de goedkeuring aan de hand van de geldende regelgeving, zal zich specialiseren in het volgende:

* Herbruikbare e-commerce applicaties;

* Windows DNA-ontwikkeling en applicatie-integratie;
* Enterprise- en web-infrastructuren met een hoge beschikbaarheid;
* Datacenter-consultancydiensten.

Avanade zal binnen twee jaar een team van ruim 3,000 ervaren technische specialisten aantrekken met diepgaande kennis van de producten van Microsoft. Er zal niet alleen worden samengewerkt met Andersen Consulting en Microsoft, maar tevens met belangrijke OEMs en andere technologie-providers. Andersen Consulting verwacht dat het marktsegment voor diensten van Avanade in 2002 een waarde zal hebben van $ 15 miljard.

Mitchell C. Hill, een Andersen Consulting Partner met ruim twintig jaar ervaring, wordt chief executive officer van Avanade. De board of directors zal worden samengesteld uit managers van beide organisaties, waaronder Jack Wilson, managing general partner van Andersen Consulting Ventures, John Connors, CFO van Microsoft, en Paul Maritz, group vice president van de Developer Group van Microsoft. De nieuwe onderneming zal tijdens de startfase talent putten uit zowel Andersen Consulting als Microsoft's MCS (Microsoft Consulting Services) en PSS (Product Support Services), en is van plan om via een actief wervingsbeleid een team van in totaal 5.000 technische specialisten samen te stellen.

Naast het hoofdkantoor in Seattle, zal Avanade in de komende 18 maanden vestigingen openen in San Francisco, Dallas, New York, Parijs, Londen, Sydney, Sao Paolo en Singapore. Er zijn tevens plannen om de nieuwe onderneming in de toekomst naar de beurs te brengen.

"Internet biedt een ongekend potentieel voor nauwe relaties tussen klanten en leveranciers via nieuwe bedrijfsmodellen," zegt CEO Hill. "Avanade zal klanten helpen dit potentieel te vervullen via grootschalige, betrouwbare e-commerce applicaties de gebaseerd zijn op het Microsoft Windows 2000-platform. Onze kennis en vaardigheden zullen gecombineerd worden met de zakelijke en technische expertise van Andersen Consulting en Microsoft om onze klanten sneller meerwaarde te bieden."

Andersen Consulting richt Microsoft Solutions Organization op Andersen Consulting creëert momenteel een gespecialiseerde organisatie van enkele duizenden specialisten met diepgaande kennis van de technologieën en producten van Microsoft, voor de ontwikkeling van verticale en horizontale oplossingen op basis van het Windows 2000-platform. De nieuwe organisatie zal worden geleid door Karl E. Newkirk, een senior partner van Andersen Consulting en voormalig global managing partner van het onderdeel Enterprise Business Solutions (EBS) van het bedrijf.

De Microsoft Solutions Organization van Andersen Consulting, met toonaangevende expertise op het gebied van Windows 2000, zal referentiearchitecturen definiëren en bouwen, breed toepasbare kennis ontwikkelen en uitwisselen, en acht nieuwe Microsoft solution-centers oprichten om de teams te ondersteunen bij het bouwen van enterprise-oplossingen. Daarnaast zal Andersen Consulting haar zakelijke en technische kennis en expertise gebruiken om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende sectoren, waaronder de automobielindustrie, financiële instellingen, overheden, de gezondheidszorg, productiebedrijven, retail, telecommunicatie en nutsbedrijven. Ook zullen Andersen Consulting en Microsoft horizontale en verticale oplossingen bieden die gebaseerd zijn op de producten van onafhankelijke softwareleveranciers, waaronder Commerce One, PeopleSoft, Siebel Systems en SAP.

"De combinatie van Microsoft en Andersen Consulting - samen met Compaqs toonaangevende Windows 2000-platforms en marktaandeel met belangrijke ISV's
- maken een krachtige nieuwe generatie mogelijk van schaalbare oplossingen met hoge beschikbaarheid," zegt Michael Capellas, CEO van Compaq Computer. "Als 's werelds voornaamste integrator voor Windows 2000, zien wij uit naar de samenwerking met Microsoft en Andersen Consulting om tot een nieuw prijs/prestatieniveau te komen, terwijl we klanten helpen met het snel in gebruiknemen van e-business-oplossingen op basis van Windows 2000."
Andersen Consulting
Andersen Consulting is 's werelds grootste organisatie-adviesbureau en implementeert oplossingen op het gebied van bedrijfsvoering en informatietechnologie en heeft als missie "to help our clients create their Future". Andersen Consulting werkt wereldwijd voor klanten uit alle branches volgens het concept van Business Integration: integratie van strategie, mensen,
bedrijfsprocessen en technologie. Met het bedrijfsonderdeel Business Process Management richt Andersen Consulting zich ook op het ontwikkelen, managen en uitvoeren van complete bedrijfsprocessen voor haar klanten. De organisatie heeft meer dan 65.000 mensen in dienst in 48 landen, waarvan 700 in Nederland. In 1998 bedroeg de wereldwijde omzet $8.3 miljard. Homepage: www.ac.com.
Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden tot een prettiger en gemakkelijker gebruik van de computer, ongeacht waar, wanneer en hoe zij dat willen.

Deel: ' Joint Venture Microsoft en Andersen Consulting '
Lees ook