Verbond van Verzekeraars

Jonge bromfietsers maken veel brokken

Bromfietsers van 16 jaar veroorzaken zes keer zoveel schade in het verkeer als oudere bromfietsers. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek, onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Naarmate de leeftijd oploopt neemt de schadekans wel snel af. Jongeren die net de weg op mogen met een bromfiets vormen dus verreweg het grootste risico.

In totaal zijn er in Nederland zon 600.000 brom- en snorfietsen. Circa vier procent (23.000) van de berijders ervan is 16 jaar oud. Gemiddeld brengt ruim 25 procent van deze jonge beginnende bromfietsers schade toe aan derden. Dat is ruim zes keer zoveel als het gemiddelde van alle bromfietsers (4 procent). Het schaderisico van zestienjarige bromfietsers is dus extreem groot.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat inventariseert momenteel of de minimumleeftijd voor het berijden van een bromfiets kan worden verhoogd van 16 naar 17 jaar.

De bromfietsmarkt is qua premievolume relatief klein. In 2001 werd een kleine 40 miljoen euro aan premie voor WA-verzekeringen voor bromfietsen betaald. Dat is ongeveer één procent van het totale premievolume van motorrijtuigenverzekeraars.

18 februari 2003

---

Deel: ' Jonge bromfietsers maken veel brokken '
Lees ook