Artis


Amsterdam, 16 februari 1999

Persbericht

Jonge lippenbeertjes in Artis

Voor het eerst sedert 12 jaar zijn in Artis weer jonge lippenbeertjes geboren: moeder Sonja heeft ze precies op haar twintigste verjaardag (30 januari 1999) ter wereld gebracht. De vader is de nu zesjarige Silvester die in 1994 uit de dierentuin van Leipzig naar Artis kwam.

Lippenberen zijn in Europese dierentuinen heel zeldzaam geworden; alleen in Leipzig, Frankfurt en Londen zijn ze nog te zien, en jongen zijn al helemaal een belevenis. In het wild leven er nog zo'n 10 000 in India en Nepal - met als bekendste vertegenwoordiger de beer Baloe, grote vriend van Mowgli uit Kiplings Jungle Book. Ze zien er fors uit met een ruige zwarte vacht en een lange snoet, die graag gebruikt wordt om in termietenheuvels te steken: met grote kracht zuigen ze de bewoners dan smakelijk naar binnen.

De Artis-tweeling blijft de komende drie maanden bij moeder in het stille, donkere kraamhok waar ze duidelijk hoorbaar aan het drinken zijn, de hele dag door. Alleen op een monitor, die in het aangrenzende Zeeleeuwenverblijf is geïnstalleerd, kan de bezoeker af en toe een glimp van ze opvangen. Als ze eenmaal naar buiten mogen, worden ze door de moeder op de rug meegedragen - een prachtig gezicht; maar daar moeten we in Artis dus nog even geduld voor oefenen!

Deel: ' Jonge lippenbeertjes in Artis '
Lees ook