Jonge Nederlandse operaregisseur regisseert "Die Fledermaus" in Moskou


MOSKOU, 20090408 -- Op donderdag 30 april 2009 gaat bij de Novaya Opera Moskou een nieuwe productie van Johann Strauss' "Die Fledermaus" in premire van de Nederlandse operaregisseur en decorontwerper Michiel Dijkema. De muzikale leiding is in handen van chef-dirigent Eri Klas.

De productie wordt gezongen in het Duits, de dialogen worden gespeeld in een Russische bewerking van de gerenommeerde Russische satiricus Arkady Arkanov, naar een bewerking van de Duitse dramaturge Bettina Bartz en Michiel Dijkema.

De Novaya Opera Moskou behoort met zijn 75 solisten, 120-koppig koor en internationale gastregisseurs als Achim Freyer en Elijah Moshinsky tot de leidende operahuizen in Rusland en staat op vergelijkbare hoogte als het Bolsjoi Theater (Moskou) en het Mariinsky Theater (Sint Petersburg).

Michiel Dijkema studeerde klassiek piano in Utrecht en operaregie in Berlijn. Hij ensceneerde producties voor de Nationale Reisopera, het Grachtenfestival Amsterdam, het Gergiev Festival Rotterdam, de Estse Nationale Opera Tallinn, Drottningholms Slottsteater Stockholm, de Staatsoperette Dresden en diverse andere theaters in Nederland, Duitsland en Frankrijk.
Dijkema won diverse internationale operaregieprijzen: de tweede European Opera-directing Prize 2005, de eerste Peter-Konwitschny-Nachwuchsregiepreis en in 2007 de Eesti Teatrikunsti Muusikalavastuste Award.

Het komende seizoen regisseert Dijkema producties bij de Oper Leipzig, het Musiktheater im Revier Gelsenkirchen, de Nationale Reisopera Enschede en de Estse Nationale Opera Tallinn.


Die Fledermaus (Johann Strauss)
donderdag 30 april 2009, 19.00 uur (premire)
Novaya Opera Moskou
Muzikale leiding: Eri Klas
Regie / decor: Michiel Dijkema
Kostuums: Claudia Damm
Licht: Bas Berensen
Choreografie: Ivan Fadeyev


Deel: ' Jonge Nederlandse operaregisseur regisseert "Die Fledermaus" in Moskou '


Lees ook